De stichting kreeg de naam Pelita, naar een olielampje dat in de tropische nachten vaak langs de onverlichte wegen en op de berghellingen als lichtbaken diende.
Pelita neemt de sociale, culturele en historische context als uitgangspunt voor haar hulp- en dienstverlening. Alleen zo is maatwerk mogelijk voor ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Voor Nederlanders in Europa was de Tweede Wereldoorlog officieel afgelopen op 5 mei 1945. Voor de inwoners van het voormalige Nederlands-Indië kwam er pas officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945. Na de Japanse capitulatie volgde een chaotische en gewelddadige periode, de Bersiap, voor Nederlanders, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen en andere groepen mensen, die in de ogen van de nationalisten aan de Nederlandse kant stonden. Maar ook de onafhankelijkheidsoorlog maakte vele slachtoffers, aan beide kanten. De soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 luidde een grootscheepse repatriëring naar Nederland in.
Dit hele proces duurde voort tot ver in de jaren ‘60 van de vorige eeuw en voor velen ging de oorlog eigenlijk nooit voorbij. Het beïnvloedde ook later de sfeer en het opvoedklimaat binnen gezinnen waarin kinderen opgroeiden, of er nu over de gebeurtenissen gesproken werd of niet. Ook voor de naoorlogse generaties bleef de Tweede Wereldoorlog in veel gevallen niet zonder gevolgen.
In Nederland bestaat de doelgroep met een binding met voormalig Nederlands-Indië op dit moment uit ongeveer 2 miljoen mensen, waarvan rond de 48.000 personen eerste generatie oorlogsgetroffenen zijn.