• Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog

Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u dit formulier invullen.

Uw bericht verschijnt pas na goedkeuring door onze moderator.

Berichten

Door Ron Geenen op 20 december 2018

Ron Geenen van www.myindoworld.com zoekt familie van Gertrude Threresia Wernicke (geboren 13-08-1945), die tijdens de Bersiap in kamp Lodjiwetan zat. Ze woont nu in Lembang en sukkelt met haar gezondheid

Door Arjen Schamhart op 18 december 2018

Mijn vragen zijn op dit moment:
1. Mijn moeder is opgegroeid bij de Rante Karoea op Zuid-Celebes. De afgelopen zomer zijn we daar op bezoek geweest. Heel erg interessant en hartverwarmend! O.a. bleek dat de huidige eigenaar van de koffieplantage die mijn grootouders gesticht hebben, gebruik maakt van een concessie van 100 jaar die nu dus nog geldig is. Uit interesse ben ik op zoek naar dit document.
Mijn vraag hierover is hoe kan ik achter die concessie komen?
2. Mijn moeder heeft in de oorlog in Malino en Kampili gezeten. Beide locaties hebben we bezocht. Hoewel er veel informatie over beide kampen op internet te vinden is, vonden we op locatie weinig concrete aanknopingspunten. Alleen bij Kampili vonden we de watertoren van het kamp, maar de begraafplaats bijvoorbeeld was niet te vinden.
Mijn vraag hierover is of het kamp mogelijk deels gelegen was op de locatie van het huidige Institut Pemerintahan Dalam Negeri. Dit instituut ligt namelijk vlak naast de locatie van de watertoren en ik weet dat het kamp gelegen was in/bij een oorspronkelijk sanatorium.
3. Als dit klopt dan zou ik graag met mensen daar in contact komen. Via internet is dit tot nu toe niet mogelijk gebleken.
4. We hebben lang gezocht naar de begraafplaats van mijn opa de heer Adriaan van Dijke. Hij is de stichter van de plantage en blijkt nog steeds geliefd onder de bevolking. We hebben foto’s uit 1987 van de locatie, maar konden de plek deze zomer niet lokaliseren. Het zou tussen Rantepao en Makale moeten zijn.
Mijn vraag is of jullie kennis hebben om dit graf te kunnen lokaliseren.

Door Ad Lans op 9 december 2018

Hallo redactie,
graag zou ik onderstaand bericht op uw site geplaatst willen hebben.
Ik denk dat het bericht voor zichzelf spreekt, maar als u aanvullende vragen hebt, dan wil ik deze zeker beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Ad Lans

Onderzoek naar perkeniersfamilies op Banda en onderhorige eilanden
Ondergetekende, lid van de Indische Genealogisch Vereniging (https://igv.nl) is samen met mede-IGV-lid Tjaart Schillhorn van Veen bezig de perkeniersfamilies op Banda en onderhorige eilanden genealogisch in beeld te brengen.
Heeft u interesse of bent u een nakomeling van één van de families, die op de Banda eilanden een nootmuskaatperk in bezit hadden of exploiteerden en wilt u meewerken aan dit onderzoek, dan stellen wij uw medewerking op prijs.
Het project wordt uitgevoerd in de tweede helft van 2018, 2019 en de eerste helft van 2020 met een eventuele uitloop naar najaar 2020/voorjaar 2021.

Met vriendelijke groet,
Ad Lans

Door Peter Bouman op 27 november 2018

Graag een bericht om te zien of 'Uit het oog' functioneert!

Door WIND Internet op 18 juli 2018

Dit is een test

Door clara kroon op 5 december 2017

Mijn moeder was eigenlijk een indo maar voelde zich nederlands. Zij wilde het liefst haar indonesische roots ontkennen. Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en snap nu pas dat mijn problemen met aanpassing alles te maken hebben met een als hollands gepresenteerde opvoeding die feitelijk een voortzetting van de indische mores was. Heel verwarrend. Ondanks mijn 61 jaar heb ik daar tot op heden veel last van. Wie herkent dit en wil hierover van gedachten wisselen?

Door E.R.J Revius op 1 december 2017

Mijn naam is James Revius en mijn vraag is tweeledig. Ik heb met mijn moeder en mijn in 1942 geboren jongere broer ergens in een interneringskamp gezeten als
4-jarige, alleen is mij de naam van het kamp ontschoten het was in Batavia ergens. De tweede vraag is de naam van het Japanse kamp in Medan, was een "plantageschool"

Door Frans van Rooden op 30 november 2017

Gedurende de Tweede Wereldoorlog heb ik met mijn moeder en broers in verschillende jappenkampen gezeten. Het eerste kamp was in de suikerfabriek complex Kawarasan. Kawarasan lag ongeveer 15 km ten oosten van Kediri, aan een zijweg van de weg van Kediri naar Pare in Oost-Java. Het kamp bestond uit twee afzonderlijke lokaties. Kamp 1 omvatte de administrateurswoning met twee paviljoens en bijgebouwen, geheel ommuurd. Kamp 2 bestond uit employé-woningen, de pasanggrahan, de soos en een schoolgebouw, alles omheind met gedek (zie Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands Indië 1942-1945, bladzijde 165). Afgelopen augustus ben ik met mijn familie weer naar Java gereisd. We hebben o.a. de kampong Kawarasan bezocht en met de bevolking gesproken. Oude mensen wisten nog dat daar interneringskampen waren, maar er is nu niets meer te zien. Waar eens de kampen waren zijn nu rijstvelden en wat oerwoud. De kamptijd houd me nu, op oudere leeftijd, meer en meer bezig. Ik wil het een plaats geven en belangrijk zou zijn als ik een foto van dat kamp zou kunnen vinden. Ook de andere kampen waar ik geïnterneerd ben geweest hebben wij bezocht. Die bestaan nog en heb ik daar foto’s van. Heeft iemand foto’s van Kawarasan? Het zou me heel veel rust geven als ik daar een foto van kan krijgen. Dan kan ik weer een gedeelte van die tijd afsluiten. Bij voorbaat mijn dank, Frans van Rooden.

Door Ingrid van Hoorn op 26 oktober 2017

Gezocht: portretten uit Changi
Voor een tentoonstelling in Museum Bronbeek is Tijdlijn op zoek naar portretten die de Nederlander Henk Brouwer maakte als krijgsgevangene in Changi (Singapore). Hij tekende honderden portretten van medegevangenen: Nederlanders, maar ook Engelsen, Australiërs en Amerikanen. Deze portretten zijn na WOII verspreid geraakt over de hele wereld. We proberen ze nu te achterhalen voor een tentoonstelling in Museum Bronbeek (juli 2018). Kent u iemand die zo’n portret heeft of hebt u informatie daarover? Laat het ons weten op info@henkbrouwerchangi.com. Op onze website www.henkbrouwerchangi.com leest u er alles over. Alvast dank!

Door Bob Hogenboom op 10 oktober 2017

Graag zou ik in contact willen komen met mensen die in de periode '44-'45 in het kamp "Struijswijk " hebben gezeten . Zelf heb ik nog een herdenkings boek uit 1995 van dit kamp.Misschien interessant om te bekijken.