• Uit het oog
    Contact
  • Uit het oog
    Ondersteuning
  • Uit het oog
    Aandacht

Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u een formulier invullen, klik hier om naar het formulier te gaan.

Uw bericht verschijnt pas na goedkeuring door onze moderator.

Berichten

Door Jacqueline (Dee) de Herdt op 22 augustus 2015

Op 15 augustus werd in het programma "wat komen jullie hier doen" een video opname uitgezonden van een boottocht. Tot onze verbazing kwam mijn moeder in beeld, mijn moeder is inmiddels 89 jaar en woont in Groningen. De boottocht was van Cirebon naar Jakarta op een Engels vrachtschip, de film is 70 jaar geleden opgenomen. Dee de Herdt ( getrouwd met Plassaer) wil graag weten of er meerdere mensen zijn die zich in die documentaire herkenden.t

Door Annie Kroes op 21 augustus 2015

Graag zou ik een berichtje ontvangen van oud-buren uit Wolvega, wij mijn ouders, zus en broer en ik woonden naast de familie Thomson in de Merelstraat te Wolvega.
Dit was in de periode 1960 - 1962 (ongeveer).

Door Tineke Beukers op 15 augustus 2015

Ik wil graag meer weten over de kampperiode in het Tjidengkamp van mijn oma en moeder, Martina van der Gaag-Ponse (1890-1945)en Joke van der Gaag (1929-2009).
Mijn oma is vlak na de bevrijding overleden in het Carolus ziekenhuis in Batavia/Jakarta.
Mijn moeder is in januari 1947 met de MS Oranje naar Amsterdam naar Nederland gevaren.
Mijn opa Johannes Abraham Timon (1893-1961) was in het Kramatkamp geïnterneerd.
Ik ben geïnteresseerd in verhalen contacten van mijn moeder in het Tjideng kamp en/of de bootreis.
Alles is welkom; zoals bij de meeste mensen uit Indië werd er na aankomst in Nederland niet over deze periode gesproken binnen de familie, terwijl er wel degelijk als kinderen psychische druk ervaren werd.
Nu met de herdenking in het vooruitzicht wil ik graag meer weten.

Door nieraeth op 13 augustus 2015

aanvraag uitkering japanse bezetting

Door Birgit Nelen op 20 juli 2015

Ik ben op zoek naar personen die me meer kunnen vertellen over mijn overgroottante L.A.M. "Loeki" Gilles, geboren te Antwerpen ( België ) op 4/3/1914. Zij huwde in 1937 met A.J.M. Van Mansfeld. Alfons overleed in gevangenschap op 23/3/1945 in Pakanbaroe. "Tante Loek" is overleden in 1983. Over haar leven op Java is mij niet zoveel bekend, buiten dat zij lerares was aan de HBS te Medan.Ze gaf ook pianoles in de muziekschool te Djakarta.Ik zou graag weten over welke periode dit ging, en of er mensen zijn die haar herinneren of les van haar hebben gekregen.
Ze zou in het kamp Halmahera te Semarang gezeten hebben. Zijn er personen die haar gekend hebben en hier meer over weten?
Volgens mondelinge overlevering zou zij getolkt hebben. In die kampen ( of daarbuiten )zou zij bevriend zijn geweest met Lili Krauss, een bekende concertpianiste.
Na de dood van A.J.M. van Mansfeld zou zij een relatie hebben gehad met Jan Akkerman (29/09/1905). Jan zou plots overleden zijn in 1953 :hij zou vermoord zijn geweest door kennissen van zijn personeel ivm beschuldiging van diefstal ( volgens mondelinge overlevering.)
Ik zou graag uitsluitsel willen krijgen over hun type relatie, en over de dood van Jan :
Het is misschien wel wat veel gevraagd, maar mocht u één van mijn vragen kunnen beantwoorden, ben ik u zeer dankbaar !


Met vriendelijke groeten
Birgit Nelen

Door Margie Navarro-Snell op 17 juli 2015

Hallo , ik ben al een tijd op zoek naar de familie van mijn oma, (de moeder van mijn moeder). Zij heette Marie Elisabeth Kläring getrouwd met Freddy Karel Alexander. Overleden na een kortstondige ziekte op 3 november 1923, te Poerwoasrie. Mijn moeder Jeanne Elise Marie (Jany) was 5 jaar toen haar oeder overleed. Graag zou ik meer willen weten, wie de ouders van mijn oma waren. Bijvoorbaat mijn dank. Met vriendelijke groeten.

Door Bruins, Kitty op 17 juli 2015

Mijn tante Hendrika C Bruins 15-02-1919 is in Singapore getrouwd met dhr Pietersz op 13 juli 1951.
In mijn onderzoek naar haar voor mij onbekende echtgenoot, kom ik niet verder dan een aankondiging van hun huwelijk in de Singapore Free Press.
Wie kan mij verder helpen

Door Elona Smith op 1 juli 2015

Beste allemaal,

graag zou ik willen achterhalen wat er met mijn oom Theo Smith is gebeurd. Hij is de oudste broer van mijn vader en is tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië afgevoerd door de Japanners.

Mijn vader heeft Theo nooit gekend, omdat hij toen nog niet geboren was maar mijn oudste oom Eddy Smith (nu 79) was destijds een jong kind. Hij zag hoe zijn oudere broer op een kar werd geladen en werd meegenomen door de Jappen. Eddy heeft zich kunnen verstoppen, maar zijn broer Theo dus niet. Na de oorlog heeft de familie nooit meer iets vernomen van Theo. Door de veranderende familiesamenstelling en een tweede huwelijk is er spijtig genoeg nooit nasporing verricht. Hopelijk is het niet te laat om te achterhalen wat er met Theo gebeurd is.

Hopelijk zijn er mensen die bekend zijn met de naam Theo Smith. Hij is waarschijnlijk in 1943 meegenomen door de Japanners. Hij was toen een jaar of 12. De kans is groot dat hij in een jongenskamp terecht is gekomen. Naspeuring bij het Rode Kruis leverde niets op.

De familie Smith woonde ten tijden van de Japanse bezetting in Yogjakarta in de straat Kedongtangan nummer 99. Na de oorlog kwam de familie Smith terecht in Bandung in de straat Jalan Sawo. Is er iemand die de familie Smith kende dan vernemen we dat graag. Ook mensen die geen directe informatie over Theo hebben, maar wel de familie Smith hebben gekend mogen contact opnemen.

Alvast dank!

Elona Smith.

Door J.P. Jansen-Nootenboom op 2 juni 2015

Mw. J.P. Jansen-Nootenboom zoekt contact met degene die informatie kan verschaffen betreffende Theodora van Oene, Geboren op 26-8-1947. Uw reactie graag naar: jansennootenboom@planet.nl

Bij voorbaat dank

Door Chris de Ceuninck van Cap op 29 mei 2015

Ivm een filmproductie wil ik graag in contact komen met lotgenoten van mijn vader, dwz degenen die in hetzelfde kamp hebben gezeten en ook in hetzelfde 'hell ship' . En ook met lotgenoten die de bersiap op de Dagoweg in Bandoeng hebben meegemaakt.

Wat betreft de jappenkampen gaat het met name om 2 kampen op Flores: Maoemere en ziekenkamp Wulff.
Verder gaat om een transport in een 'hell ship' van Singapore naar Vietnam (het schip van mijn vader was een van de weinige die niet getorpedeerd werd). De eindbestemming was het Havenkamp in de buurt van Saigon. Het gaat waarschijnlijk om het schip Haruyasa Maru.
Tenslotte de Bersiap in Bandung: hier gaat het om belegeringen en strijd op de Dagoweg, waar het huis van mijn opa staat.

Ter toelichting: ik ben bezig met de voorbereidingen van een film over mijn familiegeschiedenis in de dramatische periode '40-'50. Ik ben zelf van de 2e generatie, vlak na de repatriëring geboren.
Als belangrijk onderdeel van de film wil ik lotgenoten van mijn vader interviewen over hun ervaringen. Dit is de laatste kans om deze generatie zijn verhaal te laten vertellen.
Graag ook een reactie van degenen die me kunnen helpen aan een via via contact.
Chris de Ceuninck van Capelle
Hagestraat 14
2011 CV Haarlem
06 20705274
ccfilmproductions.nl