• Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog

Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u dit formulier invullen.

Uw bericht verschijnt pas na goedkeuring door onze moderator.

Berichten

Door Andrea van 't Oostende-va op 25 februari 2020

Hierbij zou ik graag een oproep willen doen welke dames er nog zijn die tot plusminus 1958 in kindertehuis Bidara Tjina (St. Vincentius) in Jakarta zijn geweest.
Misschien via een reunie elkaar ontmoeten??
Ben heel benieuwd!!

Door Martin Berghuis op 21 februari 2020

Graag kom ik in contact met lotgenoten uit het strafkamp Dampit bij Malang in de jappentijd. Helaas zijn er niet veel meer in leven. Ik ben van 1927 en woon in California sinds 1960.
Ik was bij de onthulling van het Dampitgedenkteken in Bronbeek. Veertien jongens waren onthoofd in Poedjon in 1945, beschuldigd van spionage.
Voor onze kinderen is het boek in het Engels verschenen, Dampit, a Forgotten Drama in East Java, during the Japanese ccupation in World War II.

Reacties graag naar dhr. F.M.J. (Martin) Berghuis, 150 Pestana, Space 25, Manteca, CA 95336, USA,
tel: 001-209-239-1931, e-mail: berghuis.martin@gmail.com

Door P.W.K. Vink op 6 februari 2020

ACHTSTE REUNIE BLEEKNEUSJES

Na het einde van de tweede wereldoorlog in 1945 zijn veel Nederlandse kinderen door pleegouders in Denemarken opgevangen om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Deze uitzendingen werden destijds georganiseerd door o.a. Het Rode Kruis en de Deense organisatie Red Barnet. Ongeveer 600 van deze kinderen kwamen terug uit voormalig Nederlands Indië. Zij kwamen terecht bij gezinnen op het eiland Bornholm. Dit jaar 75 jaar geleden.
Op woensdag 15 april is er in de Deense Zeemanskerk aan de Coolhaven te Rotterdam een reünie, alweer de achtste.
Wij verzoeken alle destijds naar Denemarken uitgezonden kinderen zich aan te melden voor deze reünie. Tijdens een gezellig samenzijn kan men van gedachten wisselen over zijn/haar ervaringen.

U kunt zich aanmelden via de site van de Deense Zeemanskerk www.kirken.nl,
bij Els en Philip Vink (bleekneusje) phv1935@gmail.com tel.06-19843065 en
Maaike v.d. Plas ekiaam1963@yahoo.com tel. 070-3467267.

Wij zien U gaarne tegemoet in de Deense Zeemanskerk.

Door Hans van Ekelenburg op 11 januari 2020

Heb ooit eens een oproep geplaatst of er iemand informatie/foto's had van de voormalige zendingspost op Poso, Celebes. Heb tot nu toe geen reactie gehad vandaar deze herhaalde oproep. Voor mij erg belangrijk omdat mijn ouders daar in 1941 naar toe zouden gaan.

Door Maurits Wardenaar op 9 december 2019

Ik ben zelf de kleinzoon van F.W.Wardenaar. Ik wil echter weten hoeveel kinderen hij had en hoe ze heten. Wie heeft hier gegevens van ?
Persoonlijke gegevens Frederik Willem Wardenaar Hij is geboren op 13 oktober 1866 te Riauw. Hij is overleden op 15 mei 1937 te Malang, hij was toen 70 jaar oud.

Door C.J. Gerritsen op 2 december 2019

In de jaren 70 was er een uitzending op de televisie over de overgang van Nederlands-Indië naar Indonesië. Het heette naar mijn mening ‘Ons Indië voor de Indonesiërs’. Is er iemand die dit programma heeft opgenomen, met name de beelden van kamp Lampersari eind januari/begin februari 1946 toen de laatste groep werd geëvacueerd en met de MS Tegelberg verder werd vervoerd ? Zo ja, dan zou ik graag een kopie hiervan willen hebben. Het NIOD kan mij niet aan het bewuste beeldmateriaal helpen, omdat er rechten op zitten.

Met vriendelijke groet, mevrouw C. J. Gerritsen
Molenstraat 47, 7581 BM Losser
tel: 053-538 20 98, e-mail: truusgerritsenbuschman@gmail.com

Door constance van es-robbertz op 25 november 2019

Zie hier wat oude fotos van mijn vader Abraham Robbertze uit # 1917 toen hij als diensplichtige in het Knil zat. Alleen op 2 fotos zijn namen: Rademaker, Oudsteijn, Huyer,Eysbroek, Noll, der Kinderen , von,Papendrecht. Weet iemand wie dezen zijn?
Ik vermoed dat dit in O-Java was.

Door Yvonne M. van der Waveren op 20 november 2019

Mijn zus, Ineke Ytsma-Dumoulin en ik, Yvonne van Waveren-Dumoulin, zijn in Kamp Banjoe-Biroe 10 getekend.

Als datum staat onder de tekeningen 27 juli 1945 en 3 augustus 1945 en ze zijn gesigneerd met AB. Kan iemand mij iets over deze tekenares vertellen?

Reacties graag naar Yvonne M. van Waveren-Dumoulin, Cees Laseurlaan 343, 2597 GJ Den Haag tel: 06-53379256, e-mail: wavdum@hotmail.com

Door Fred Liem op 31 oktober 2019

Aanvulling op een eerder bericht:

Geachte mevrouw / meneer,

We zijn net terug uit Indonesië/Jakarta, plaats waar ik geboren ben. Daar hebben we ons kerkgebouw bezocht waar ik als kind ben opgegroeid en nu nog lid van ben.
Er bestaat echter momenteel een grote zorg in die gemeente. De voorganger zit met z’n handen in zijn haar en vroeg me om hulp.
Er zijn namelijk geen bewijsstukken e.o. eigendomsbewijs meer voorhanden van wie de grond is.
Het gebouw dateerde van voor 1900 en is met regelmaat gerenoveerd i.v.m. groeiend ledental (ja u leest goed). Nu ca 200 personen.

In het ergste geval zal het kerkgebouw met de grond gelijk worden gemaakt wanneer er geen eigendomsbewijs voorhanden is.
Alle informatie die u mij kan verstrekken is welkom. Waar moet ik beginnen? De Indische gelovigen van weleer en die ook lid zijn van deze gemeente zijn al lang naar Nederland gerepatrieerd en zijn inmiddels gestorven.

Het gaat om het kerkgebouw Geredja Kerasulan Baru Nusantara, Jalan Ir.H. Juanda 3 No: 4 in Jakarta (RT.2/RW.2)
Vooroorlogse naam, Hersteld Apostolische Kerk en later Gereja Kerasulan Baru, Jalan Nusantara 3 N0: 4 Batavia.

Vooroorlogse wijlen Priester Wiedeman (voorganger) en wijlen priester Sweije waren de beheerder en werd na hun ambtsrust vervangen door wijlen priester Tan Bian Ing. De huidige gemeenschap is angstvallig aan het uitkijken naar een andere schamele locatie omdat de officiële papieren niet meer boven water zijn te halen. De grond waar het kerkgebouw staat is kerkeigendom.

Alle info is dus zeer welkom.

Met vriendelijke groet,
Fred Liem

Door Helen Stuart op 8 oktober 2019

Ik zoek contact met joodse voormalig geinterneerden uit de joodse kampen in voormalig Nederlands-Indie - zoals Adek en Tangerang - aangezien ik hen graag over hun kampervaringen wil interviewen. Dit, in verband met een mogelijke tentoonstelling in het Joods Historisch Museum evenals met de herdenking en speciale kranslegging volgend jaar. Zelf zat ik in Tjideng geinterneerd.

Mijn telefoonnummer is 06 - 114 25 415
Mijn e-mailadres h.stuart1@kpnplanet.nl