• Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog

Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u dit formulier invullen.

Uw bericht verschijnt pas na goedkeuring door onze moderator.

Berichten

Door Steunpunt Pelita Nijmegen op 16 oktober 2020

Beste Lezer,

Mijn naam is Leny (spreekt uit als Lenny), ik ben 48 jaar en woon in de gemeente Berg en Dal bij Nijmegen. Ik heb een Indische achtergrond. Ik zit in een rolstoel door dwerggroei en dwarslaesie. Ik ben geboren in Jakarta in 1972 en vertrok in 1978 naar Nederland met mijn familie.


Ik zoek een professionele huishoudelijke hulp met Indische affiniteit voor 4,5 uur per week. Liefst woonachtig in mijn omgeving. Het tarief is 17,67 per uur (PGB) inclusief.


Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u contact opnemen met steunpunt Pelita in Nijmegen: 06 13523093 of steunpuntnijmegen@pelita.nl.

Alvast bedankt voor het lezen van het bericht!

Met vriendelijke groetjes, Leny de Groot

Door Edwin van Calck op 12 oktober 2020

Goedendag,

ik ben als derde generatie indo in Nederland mijn familiestamboom aan het vervolmaken en zou deze graag inkleuren met verhalen, foto's van anderen, met name als het gaat om mijn opa Dolf van Calck.

A. van Calck, Dolf, is geboren in Magelang in 1907. Vanaf ongeveer 1928 is hij onderwijzer geweest aan diverse scholen onder andere in Blitar, Soerabaja en Grissee.

Daarnaast is hij van 1936 tot 1941 gemeenteraadslid in Blitar geweest.

Tussen 1936 en 1939 was hij voorzitter van de bond van oud-Steurtjes.

Ook is hij in de jaren '38/'39 penningmeester geweest van de IEV afdeling Blitar.

Mijn vraag: heeft iemand in zijn/haar archief misschien documenten of verhalen die aan mijn opa gerelateerd zijn, misschien zelfs foto's uit die tijd? Misschien iemand die een leerling of collega van hem is geweest, of woonde bij hem en zijn gezin in de buurt?

In de jaren '50 is opa ook onderwijzer geweest aan de Molukse school in Barneveld. Hiervoor heb ik eigenlijk dezelfde vragen.

Alvast dank voor eventuele reactie! Edwin van Calck

Door van alphen op 6 oktober 2020

Wie kan mij meer vertellen over de heer AM Johanness , die voor de oorlog werkzaam was als herijker bij het IJkwezen in Nederlands-Indië.

Hij was waarschijnlijk woonachtig in Bandoeng.

Volgens niet bevestigde berichten is hij tijdens de bezetting overleden.

Ofschoon het lang geleden is, is elke informatie welkom.

Door Redactie NTR Geschiedenis op 30 september 2020

De NTR is bezig met een nieuwe geschiedenisserie voor televisie over Nederlands-Indië/ Indonesië. De tijdsperiode die we behandelen zal zo grofweg zijn van 1900 tot 1950 en gaat o.m. over de kolonie die zich losmaakt.

Voor deze serie ben ik op zoek naar iemand die op een Sumatraanse plantage is opgegroeid in de jaren ’20-’30-begin ‘40.

Voor meer informatie en vragen graag contact opnemen met Hannah Dogger, hannah.dogger@ntr.nl.

Door Els op 27 september 2020

Hallo,

Ik heb een vraag: mijn ouders zijn met mijn twee broers naar Nederland gevlogen met de Kroonduif op 1 oktober 1962.
Wie heeft mij ouders ontmoet op die vlucht en weet daar nog iets vanaf?
De Wolff is de achternaam van mijn ouders.
Kunt u uw verhaal sturen naar mijn e-mailadres: schuurmans-dewolff@ziggo.nl?
Ik hoop spoedig op een reactie.

Met vriendelijk groet,
Els Schuurmans-de Wolff

Door Johan van den Berg op 19 september 2020

Net als Oddy Kapoh in zijn eerste bericht van 23 augustus 2020, zou ik het geweldig vinden om ooggetuigen te spreken over de periode 5-8 augustus 1950 in Makassar.

Gevlucht vanuit de Toradjalanden woonde ik, 3.5 jaar oud op dat moment, met mijn ouders, broer en zus, op de Klapperlaan, een plek waar hard gevochten is tussen KNIL en APRA. 4 dagen hebben wij daar onder een bed gelegen terwijl er ook dwars door ons huis op elkaar werd geschoten.

Door Karin op 16 september 2020

Goedenavond, ik ben op zoek naar familieleden van Leendert Adrianus Wilhelm Schram en zijn vrouw Kim Njong, hun zoon Eduard Johannes Schram geboren op 12-10-1905 in Pekalognan.

Ik heb zijn interneringskaart gevonden, maar niemand uit de familie weet wat er met hem is gebeurd.
Zijn zus, mijn oma, heeft nooit meer iets van hem gehoord. Ook van de moeder van mijn oma Kim Schram-Njong is niets te vinden.

Wie kan mij helpen?

Door Jeannet op 30 augustus 2020

Beste mensen,

Mijn vader Rinke de Jong, inmiddels 89 jaar oud, zoekt Mieke Haag. Haar zuster is Loes Haag. Mieke kent hij nog van Soerabaja, een eerste kamp aan de Ringweg. Toen zij samen op transport zijn gezet naar het jappenkamp Halmaheira hebben zij ondanks het doel van deze reis samen de hele reis gezellig gekletst. Ook in het jappenkamp Halmaheira hebben zij een vriendschap gehad, totdat mijn vader naar het jongenskamp Bangkong moest. Mijn vader heeft warme herinneringen aan haar en zou het geweldig vinden haar te ontmoeten. Het laatste wat wij weten, is dat de zusjes na de oorlog zijn opgevangen in Villa Karmel in Bloemendaal. In het boek 'Opgevangen in andijvielucht ' is een foto van haar te zien op blz 35. de foto's zijn ook te zien in het archief van Schreuder.

Hopelijk is zij net als mijn vader in goede gezondheid. Mocht dat niet geval zijn, dan wellicht haar jonger zus Loes.
Mijn vader was altijd in de veronderstelling dat zij en haar familie waren overleden, omdat ze na de oorlog weer naar Soerabaja waren gegaan en zij niet de onafhankelijheid strijd hadden overleefd. Toen ik op internet foto's van haar tegen kwam van 1949 in Bloemendaal, was mijn vader ontroerd en aangedaan. Ze heeft het wel overleefd, hoe geweldig is dat. Mijn vader zou het geweldig vinden om contact met haar te krijgen. Ik hoop dan ook dat jullie daarin kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Jeannet de Jong
dochter van Rinke

Door Oddy Kapoh op 23 augustus 2020

Ik ben op zoek naar mensen die mijn moeder Tjoen Kapoh-Tan hebben gekend in Menado, Makassar of in Nederland. Zij woonde tot de bevrijding in juli/augustus 1945 in Menado, waar ze veel of dagelijks de missiepost bezocht olv ene pater Rosmüller van het Heilig Hart (Arnhem). Zij had toen haar meisjesnaam Tan-pak Tjoen en vertrok denk ik daarna naar Makassar met haar moeder en zusje Asie.
In 1950 maakte ze om de kost te verdienen jurken voor officiersvrouwen in 1 of allebei de kampen (Magriet of KIS) toen op een dag de aanval begon en zij mbv de officiersvrouwen Makassar is ontvlucht zonder reispapieren (??) met de rest van alle Nederlandse militairen en hun aanhang via Jakarta uiteindelijk naar Nederland.

Door Oddy Kapoh op 23 augustus 2020

Ik verdiep me nu in de geschiedenis van mijn opa Hendrikus en vader Herman en zoek contact met oud-KNIL militairen of overlevenden van de Makassaraffaire die van 5-8 augustus 1950 plaatsvond. In deze dagen werd het Margrietkamp en KISkamp en sommige burgerdoelen aangevallen door het Indonesische leger en zelfs vanuit de lucht door 2 vliegtuigen.
Mijn opa Hendrikus Kapoh was die dag ‘gewoon’ op zijn werk in het KIS kamp, zijn gezin was op 3-5 km. thuis toen hun huis werd beschoten door 1 of beide vliegtuigen.
Als 1 van mijn Opa’s kleinzonen zou ik graag zoveel mogelijk verklaringen van nog in leven zijnde ooggetuigen willen spreken. Het zou echt geweldig zijn als er oud KNIL militairen die mijn opa hebben gekend.