• Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog
  • Uit het oog

Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u dit formulier invullen.

Uw bericht verschijnt pas na goedkeuring door onze moderator.

Berichten

Door Els op 27 september 2020

Hallo,

Ik heb een vraag: mijn ouders zijn met mijn twee broers naar Nederland gevlogen met de Kroonduif op 1 oktober 1962.
Wie heeft mij ouders ontmoet op die vlucht en weet daar nog iets vanaf?
De Wolff is de achternaam van mijn ouders.
Kunt u uw verhaal sturen naar mijn e-mailadres: schuurmans-dewolff@ziggo.nl?
Ik hoop spoedig op een reactie.

Met vriendelijk groet,
Els Schuurmans-de Wolff

Door Johan van den Berg op 19 september 2020

Net als Oddy Kapoh in zijn eerste bericht van 23 augustus 2020, zou ik het geweldig vinden om ooggetuigen te spreken over de periode 5-8 augustus 1950 in Makassar.

Gevlucht vanuit de Toradjalanden woonde ik, 3.5 jaar oud op dat moment, met mijn ouders, broer en zus, op de Klapperlaan, een plek waar hard gevochten is tussen KNIL en APRA. 4 dagen hebben wij daar onder een bed gelegen terwijl er ook dwars door ons huis op elkaar werd geschoten.

Door Karin op 16 september 2020

Goedenavond, ik ben op zoek naar familieleden van Leendert Adrianus Wilhelm Schram en zijn vrouw Kim Njong, hun zoon Eduard Johannes Schram geboren op 12-10-1905 in Pekalognan.

Ik heb zijn interneringskaart gevonden, maar niemand uit de familie weet wat er met hem is gebeurd.
Zijn zus, mijn oma, heeft nooit meer iets van hem gehoord. Ook van de moeder van mijn oma Kim Schram-Njong is niets te vinden.

Wie kan mij helpen?

Door Jeannet op 30 augustus 2020

Beste mensen,

Mijn vader Rinke de Jong, inmiddels 89 jaar oud, zoekt Mieke Haag. Haar zuster is Loes Haag. Mieke kent hij nog van Soerabaja, een eerste kamp aan de Ringweg. Toen zij samen op transport zijn gezet naar het jappenkamp Halmaheira hebben zij ondanks het doel van deze reis samen de hele reis gezellig gekletst. Ook in het jappenkamp Halmaheira hebben zij een vriendschap gehad, totdat mijn vader naar het jongenskamp Bangkong moest. Mijn vader heeft warme herinneringen aan haar en zou het geweldig vinden haar te ontmoeten. Het laatste wat wij weten, is dat de zusjes na de oorlog zijn opgevangen in Villa Karmel in Bloemendaal. In het boek 'Opgevangen in andijvielucht ' is een foto van haar te zien op blz 35. de foto's zijn ook te zien in het archief van Schreuder.

Hopelijk is zij net als mijn vader in goede gezondheid. Mocht dat niet geval zijn, dan wellicht haar jonger zus Loes.
Mijn vader was altijd in de veronderstelling dat zij en haar familie waren overleden, omdat ze na de oorlog weer naar Soerabaja waren gegaan en zij niet de onafhankelijheid strijd hadden overleefd. Toen ik op internet foto's van haar tegen kwam van 1949 in Bloemendaal, was mijn vader ontroerd en aangedaan. Ze heeft het wel overleefd, hoe geweldig is dat. Mijn vader zou het geweldig vinden om contact met haar te krijgen. Ik hoop dan ook dat jullie daarin kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Jeannet de Jong
dochter van Rinke

Door Oddy Kapoh op 23 augustus 2020

Ik ben op zoek naar mensen die mijn moeder Tjoen Kapoh-Tan hebben gekend in Menado, Makassar of in Nederland. Zij woonde tot de bevrijding in juli/augustus 1945 in Menado, waar ze veel of dagelijks de missiepost bezocht olv ene pater Rosmüller van het Heilig Hart (Arnhem). Zij had toen haar meisjesnaam Tan-pak Tjoen en vertrok denk ik daarna naar Makassar met haar moeder en zusje Asie.
In 1950 maakte ze om de kost te verdienen jurken voor officiersvrouwen in 1 of allebei de kampen (Magriet of KIS) toen op een dag de aanval begon en zij mbv de officiersvrouwen Makassar is ontvlucht zonder reispapieren (??) met de rest van alle Nederlandse militairen en hun aanhang via Jakarta uiteindelijk naar Nederland.

Door Oddy Kapoh op 23 augustus 2020

Ik verdiep me nu in de geschiedenis van mijn opa Hendrikus en vader Herman en zoek contact met oud-KNIL militairen of overlevenden van de Makassaraffaire die van 5-8 augustus 1950 plaatsvond. In deze dagen werd het Margrietkamp en KISkamp en sommige burgerdoelen aangevallen door het Indonesische leger en zelfs vanuit de lucht door 2 vliegtuigen.
Mijn opa Hendrikus Kapoh was die dag ‘gewoon’ op zijn werk in het KIS kamp, zijn gezin was op 3-5 km. thuis toen hun huis werd beschoten door 1 of beide vliegtuigen.
Als 1 van mijn Opa’s kleinzonen zou ik graag zoveel mogelijk verklaringen van nog in leven zijnde ooggetuigen willen spreken. Het zou echt geweldig zijn als er oud KNIL militairen die mijn opa hebben gekend.

Door Jaap Goslings op 19 augustus 2020

Ik zoek voor mijn moeder een boek uit haar jeugd waarvan ze de titel en de auteur niet meer weet.
Zoiets als: (De) Ruts kinderen in de sneeuw. Wij weten niet of Rut hier goed wordt geschreven. Het zou ook Ruth's of misschien nog anders kunnen. Ook of 'De' er al dan niet voor staat weten we niet zeker.

Mijn moeder is nu 85 jaar en in haar jeugd opgegroeid in Indië.

Mijn emailadres is: jgoslings@hotmail.com

TITEL INMIDDELS GEVONDEN, NAMELIJK 'LANGERUD KINDEREN IN DEN SNEEUW'

Door Jaap Boas op 18 augustus 2020

Er is een massa boeken geschreven over Kamp 7 in Ambarawa.
Weet u misschien iemand die een lijst heeft van alle boeken die er over dit kamp zijn geschreven?
Of kunt u me aan die lijst helpen?

Vriendelijke groet, Jaap Boas

Door Redactie stichting Indisc op 25 juli 2020

Historisch-genealogische onderzoeksprojecten van Stichting Indisch Genealogisch Erfgoed (SIGE).

SIGE heeft in het kader van de regeling ‘Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidie ontvangen voor het uitvoeren van twee historisch-genealogische onderzoeksprojecten. Deze projecten moeten resulteren in boeken over respectievelijk de perkeniers op Banda en de inheemse Christengemeenschap te Toegoe bij Batavia, tegenwoordig een wijk van Jakarta. De verschijning van beide boeken staat gepland voor 2022.

Door middel van historisch en genealogisch onderzoek worden beide bevolkingsgroepen in beeld gebracht en in hun historische context geplaatst. Afhankelijk van de beschreven groep, wordt onder meer aandacht besteed aan de sociale en geografische herkomst van de betreffende families, de mate waarin men binnen de eigen groep trouwde, sociale en geografische herkomst van huwelijkspartners van buiten, beroepsmatige activiteiten, contacten met de inheemse bevolking, de rol van vrouwen, het Indische concubinaat, slavernij, de houding van het Nederlands-Indische gouvernement jegens beide groepen en de repatriëring.

Inmiddels zijn verschillende onderzoekers volop bezig met het verzamelen van gegevens. SIGE komt graag in contact met mensen – bijvoorbeeld personen die tot de onderzochte groepen behoren, geïnteresseerde buitenstaanders, genealogen en historici – die iets kunnen meedelen over de Toegoenese Christengemeenschap of de Bandanese perkeniers en hun kennis willen delen. Zij kunnen – ook voor vragen over beide projecten – contact op te nemen via het e-mailadres redactie@indischgenealogischerfgoed.nl. Meer informatie is te vinden op de website van de SIGE (www.indischgenealogischerfgoed.nl).

Door Rob Schouten op 23 juli 2020

De Stichting Monument Nagasaki is dringend op zoek naar nabestaanden van de krijgsgevangenen van kamp Fukuoka 14b Nagasaki, om hen op de hoogte te brengen dat er een monument voor álle slachtoffers onthult zal worden op 4 mei 2021. Dit ter nagedachtenis van de 75e herdenking van de atoombomaanval op Nagasaki.

Op 9 augustus 2020 wordt de website www.fukuoka14b.org virtueel onthult en daarop vindt u een namenlijst van alle krijgsgevangenen van kamp Fukuoka 14.

Voor meer informatie en reacties graag contact opnemen met Stichting Monument Nagasaki, per adres: Rob Schouten, De Bogerd 14, 6631 CE Horssen, tel: 06-50265006, e-mail: rolida@telfort.nl