Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

PELITA

Beste wensen!

Raad van Bestuur, directie en medewerkers van Stichting Pelita wensen u goede Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar!

Kick-off Pelita 75 jaar jong

In 2022 bestaat Pelita 75 jaar. En daar zullen we gedurende het gehele jaar 2022 op een aantal momenten bij stilstaan, onder het motto 'Pelita, 75 jaar jong'. We starten ons jubileumjaar op 20 januari met een feestelijke kick-off die we, vanwege de coronamaatregelen, online zullen uitzenden. 

 

U kunt dan getuige zijn van gesprekken over verleden, heden en toekomst van Pelita, gesproken columns van Yvonne Keuls en Reggie Baay, muziek van Louis en Patrick Drabe, gesprekken met vrijwilligers en cliënten, een vooruitblik op de speciale activiteiten tijdens ons jubileumjaar met Masoek Sadja's XL en een speciaal optreden van theatermaker Joshua Timisela. 

 

Het programma wordt gepresenteerd door Hans Goedkoop en begint om 14.00 uur. Het is te volgen via een link op onze website. Deze zullen we in de loop van januari bekend maken.

De strijd om Bali

Anne-Lot Hoek, die ook een bijdrage levert aan het het onderzoek 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950' is (onder voorbehoud) te gast in de Pelita Literaire Salon volgend jaar.

 

In Pelita Nieuws van december kunt u alvast een recensie lezen over haar boek 'De strijd om Bali'. Wilt u ook Pelita Nieuws zes maal per jaar in de brievenbus ontvangen? Geef u dan op als donateur.

Pelita Literaire Salon

We hopen de lezingenreeks voort te zetten in 2022. Op 30 januari 2022 de eerder afgelaste bijeenkomst met Suze Zijlstra ('De voormoeders') en Maaike Derksen ('Embodied Encounters' proefschrift over missiekinderen in Nederlands-Indië).

 

Op 27 februari staan Ineke van der Wal 'De tempel met de chrysanten' en Laura de Jong 'Gelderse huizen van aankomst' centraal. En op 27 maart, in het teken van het dekolonisatieonderzoek, Remco Raben en Anne-Lot Hoek (onder voorbehoud). 

 

Aanvang: 13:00 uur. Entree: € 5,00 (inclusief koffie/thee). Adres: Oud Burgeren Gasthuis, Professor Cornelissenstraat 2, 6524 PJ Nijmegen.

 

Aanmelding verplicht via steunpuntnijmegen@pelita.nl.

Nazorg Dekolonisatieonderzoek

Stichting Pelita, ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en het Nederlands Veteraneninstituut verwachten dat de uitkomsten van het dekolonisatieonderzoek van het NIOD, KITLV en NIMH veel los kan maken bij betrokkenen, hun naasten en nazaten. Daarom starten deze organisaties vanaf januari met een speciaal begeleidingsprogramma, mogelijk gemaakt door de ministeries van VWS, Buitenlandse Zaken en Defensie. Lees hier meer over het programma.

Mantelzorg een liefdevolle plicht

Josselien Verhoeve, coördinator van Regio Overijssel en medewerker sociale dienstverlening van Stichting Pelita, staat met een mooi interview op de website 'In 2 Werelden'. Daarin vertelt zij onder andere dat waar ouderen uit de Indische en Molukse cultuur niet snel om hulp vragen, ook mantelzorgers tegen deze vraagverlegenheid aan te lopen. Soms zien zij zichzelf niet eens als mantelzorger omdat het zorgen voor ouderen als vanzelfsprekend wordt gezien.

 

Hier kunt u het hele interview lezen.

Pelitaspreekuur nu ook in Harderwijk

Iedere tweede donderdag van de maand houdt Pelita spreekuur in Harderwijk, van 14.00 tot 15.00 uur

in het wijkcentrum 'In de Bogen', Triasplein 9, Harderwijk.

IGV Nieuws

Er is weer een publieksversie van IGV Nieuws beschikbaar.

 

Met onder andere artikelen van Maureen Welscher, op zoek naar de oervader en een artikel over de vergeten verzetsheld Majoor Thoeng.

Toma terus

In de nieuwe bundel Toma terus ('steeds vooruit') komen Molukkers zélf aan het woord. Ze kijken terug maar zeker ook vooruit. En dat doen ze allen op hun eigen manier: met essays, literaire fragmenten en afbeeldingen.

Eddie van Halenstraat

Nijmegen krijgt een straat vernoemd naar de vorig jaar overleden gitarist Eddie van Halen. Waar de straat precies komt laat nog even op zich wachten, want een persoon moet eerst 10 jaar overleden zijn alvorens er een straat naar vernoemd wordt. Nog even wachten tot 2030 dus.

 

Ondertussen wordt er wel gewerkt aan een grote muurschildering.

PELITA

75 jaar Pelita in 2022

Volgend jaar bestaan we 75 jaar. Speciaal voor het jubileumjaar hebben we ons logo een beetje aangepast.

 

Dit is alweer de laatste digitale nieuwsbrief van 2021. En ook deze zal vanaf januari 2022 in een nieuw jasje verschijnen. 

Samenwerken aan cultuursensitieve mantelzorg

Stichting Pelita, de Landelijke Stichting Molukse Ouderen en MantelzorgNL slaan de handen ineen om samen te werken in een project t.b.v. mantelzorgers met een achtergrond in Nederlands-Indië.

 

De drempel om hulp in te schakelen kan voor deze groepen hoog zijn vanwege schaamte, wantrouwen en het niet willen tonen van zwaktes. Ook kunnen het oorlogsverleden van de familie en cultuurspecifieke kenmerken van invloed zijn op het geven en ontvangen van mantelzorg. En hoe verandert dit over de verschillende generaties? We gaan in drie pilotgemeenten aan de slag om de doelgroepen te versterken en professionals en sleutelfiguren te equiperen. Naast het creëren van structuren die lokaal ook geborgd zijn is het doel om opgedane kennis en methoden overdraagbaar te maken voor andere gemeenten.

 

Dit initiatief is onderdeel van de collectieve erkenning Indische gemeenschap en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Vrijwilligersverhalen: een constante factor in Nijmegen

Mariet van Beers-Biemans (Nijmegen, 1947) en Frans van Beers (Yogyakarta, 1942) zijn al meer dan twintig jaar als vrijwilliger werkzaam voor Pelita in Nijmegen. De familie is met recht een 'Pelita-familie'. Toen in 2003 de penningmeester vertrok vroegen Frans en Mariet aan hun dochter om deze taak over te nemen: ‘En haar man kwam ook mee, we zijn dus een echte Pelita-familie!’ 

 

Lees hier het gehele interview.

Naoorlogse Generaties in 2022

In 2022 zullen weer om de maand, als de coronamaatregelen dit toelaten, de gebruikelijke naoorlogse generatiebijeenkomsten worden gehouden.

 

Dit zal weer zijn in Museum Sophiahof in Den Haag, op zaterdag 19 februari, 9 april, 14 mei, 25 juni, 24 september, 12 november en 17 december 2022.

 

Volledige programma's worden te zijner tijd bekendgemaakt op onze website en via onze social media.

Vlaamse belangstelling voor de Cultuurkist

Ook bij onze zuiderburen staat de Cultuurkist van Pelita in de belangstelling. De Antwerpse wetenschapper dr. Saloua Berdai Chaouni doet onderzoek naar hulpmiddelen bij reminiscentie bij ouderen met een migratieachtergrond. Daarbij stuitte zij dus op de Cultuurkist. 

 

Lees hier verder.

Nieuwe aanwinsten in de Cultuurkist

Inmiddels bevat de Cultuurkist ruim 120 verschillende materialen. Er komt dus steeds weer wat bij. Lees hier een artikel uit Pelita Nieuws van oktober over deze nieuwe aanwinsten.

Adriaan van Dis in Pelita Nieuws

Ons lid van het Comité van Aanbeveling, Adriaan van Dis, viert zijn 75ste verjaardag met een mooie documentaire op zaterdag 18 december op NPO 2 vanaf 20.25 uur.

 

In de komende Pelita Nieuws van december staat ook een uitgebreid interview met van Dis. Wilt u ook Pelita Nieuws zes maal per jaar in de brievenbus ontvangen? Geef u dan op als donateur.

Njonja Manis Yvonne Groeneveld

Yvonne Groeneveld en Clous van Mechelen maken een muzikale theatervoorstelling op 16 januari 2022 in het Utrechtse Werftheater. Zij ontmoeten elkaar in een verzorgingshuis. Zij vertelt honderduit over haar jeugdherinneringen en hij dient haar van repliek op zijn piano. 

 

Kaarten bestellen kan hier.

Koloniale School voor Meisjes en Vrouwen

Miel Groten doet onderzoek naar de Koloniale School voor Meisjes en Vrouwen, tijdens het interbellum gevestigd in in Den Haag. De school bood Nederlandse vrouwen een cursus die ze moest voorbereiden op een leven als (huis)vrouw in Nederlands-Indië. 

 

Miel Groten is heel benieuwd of er ook persoonlijke verhalen zijn over ervaringen met deze school. Hij zou graag in contact komen met eventuele nazaten van de vrouwen die op de school hebben gezeten. Of misschien heeft u nog foto's, dagboeken of brieven uit die tijd waarin over de Koloniale School gesproken wordt?

 

U kunt contact opnemen via info@pelita.nl.

Theatercollege David van Reybrouck

Alvast om in de agenda te noteren: in april 2022 brengt David Van Reybrouck zijn boek 'Revolusi' naar het theater in de vorm van een 'theatercollege'. 

 

In zijn theatervoorstelling Revolusi: een levende geschiedenis leert David ons met andere ogen kijken naar Nederlands-Indië. En legt hij uit waarom een onafhankelijk Indonesië de wereld voorgoed veranderde. 

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.