• Publicaties
  • Publicaties
  • Publicaties
  • Publicaties
  • Publicaties
  • Publicaties
  • Publicaties

Publicaties

Onderzoek 'Hulpvragen en behoeften van de naoorlogse generatie'

“Ik hoef niet steeds het verhaal van mijn ouders op te rakelen. Ik heb mijn eigen verhaal. Ik had pijn, het was de pijn van mijn moeder die ze projecteerde. Maar wat is dan mijn pijn? Wie ben ik zonder pijn van mijn moeder?”

In juni 2021 zijn de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek door Leyden Academy on Vitality and Ageing, naar wensen en behoeften van de naoorlogse generaties. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een belangrijke conclusie was dat er onder de naoorlogse generaties nog steeds specifieke vragen zijn over het oorlogsverleden en dat er blijvende behoefte is aan contextgebonden en cultuurspecifieke ondersteuning. 

In Pelita Nieuws werd eerder een artikel gepubliceerd over dit onderzoek.

Het gehele onderzoek kunt u hier downloaden.


'Tropenvader' door Diederik Samwel

Zijn vader verzweeg veel over zijn jeugd in Nederlands-Indië. Dat prikkelde de fantasie van Diederik Samwel die er zíjn verhaal van maakte; het semi autobiografische boek 'Tropenvader'. Het verhaal gaat over Erik. Zijn ouders scheiden. Met zijn twee jongere broers blijft hij bij zijn vader Fred, een hardwerkende advocaat die nauwelijks tijd heeft voor zijn gezin. Freds geschiedenis komt aan het licht wanneer hij zijn zoons meeneemt op een reis door Java. Daar gaan ze op zoek naar de plek waar hij in het mannenkamp moet hebben gezeten. Erik raakt gefascineerd door zijn autoritaire, zwijgzame vader die ook een warme liefdevolle kant heeft. Heeft zijn sterke geldingsdrang te maken met zijn jeugd in Nederlands-Indië?


'Zachtop lachen' van Malou Holshuijsen

Malou Holshuijsen schrijft in haar debuutroman 'Zachtop lachen' over hoe het oorlogstrauma van haar oma, die in een interneringskamp zat, gevolgen heeft voor haar moeder en voor Malou zelf. 

Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken?


'Barak 85 Kamer 10' van Dinah Marijanan

Barak 85 kamer 10’ is een autobiografische roman. De ik-persoon, wiens Molukse vader en moeder uit Bima, in 1951 met de KNIL-militairen tijdelijk naar Nederland moesten, neemt haar zwaar dementerende zus mee naar woonoord Schattenberg, voormalig kamp Westerbork. Hun hele gezin woonde daar vier jaar. Met het bezoek aan Schattenberg hoopt de ik-persoon, haar zus uit haar lethargie te halen, al is het maar voor even…

In het boek worden herinneringen opgehaald aan een kindertijd op een beladen plek, te midden van getraumatiseerde volwassenen. Wat doet dit met iemand? En wat voor impact heeft dit op de (tweede) generatie Molukkers?


'De oorlog van mijn moeder in mij' van Marianne des Bouvrie

In 'De oorlog van mijn moeder in mij' beschrijft Marianne des Bouvrie haar persoonlijke zoektocht om aan het oorlogsverleden van haar moeder te ontsnappen. Omdat ze zo graag de liefde van haar moeder wil voelen, neemt ze het onbewust op zich om haar moeders trauma mee te dragen. Marianne ontwikkelt daardoor in haar vroege jeugd een eigen trauma dat later leidt tot talrijke lichamelijke klachten.

Juist die klachten geven haar de ruimte om op onderzoek uit te gaan en het contact te herstellen met haar eigen lichaam en vooral met het vrouw zijn. Het vrouw zijn dat haar moeder zo verafschuwde omdat het haar veel ellende had opgeleverd in het Japanse interneringskamp.


De lange reis van de poesaka - Indische tastbare herinneringen


Nog nooit is geschiedenis zo tastbaar geweest. Fotograaf, filmer en auteur Armando Ello en herinneringskunstenaar’ Simone Berger geven een gezicht aan de vele nog niet vertelde Indische verhalen. Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken zijn terug te vinden, maar hier worden uitvergroot.

Door het levenspad van de poesaka te volgen, een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië, leggen zij van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vast. Zij geven hiermee een stem aan de eerste generatie en hun nazaten. Resultaat zijn mooie verhalen, enerzijds over tempo doeloe (vroeger), anderzijds over ontberingen, veerkracht en wilskracht en de kracht van vergeven en verzoening.


Kleine psychologie van het Molukker-zijn

In dit boek geeft psycholoog Bram Latumahina een diepgaande autobiografische beschrijving van de Molukker in Nederland. Over onder andere de band tussen kind en ouder in de Molukse cultuur.

Ook beschrijft Latumahina hoe wreed het persoonlijke leven van menig Molukker is geweest. Wreed tegen de achtergrond van de bijzonder pijnlijke geschiedenis. De doorwerking hiervan zagen we in de vorm van onder meer de treinkapingen in de jaren zeventig.

Hoe je desondanks deze geschiedenis Molukker blijft midden in de Nederlandse samenleving, wordt in ‘een kleine psychologie van het Molukker-zijn’ uit de doeken gedaan.