• Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws
  • Nieuws

Nieuws


INDISCHE MENSEN IN LEERSUM EN AMERONGEN

Tot en met december kunt u in de bibliotheek te Leersum (Hoflaan 31) naar de gratis tentoonstelling over het leven van Indische repatrianten uit de 2e helft van de vorige eeuw in Leersum, Amerongen en omgeving. Dit, aan de hand van foto’s en voorwerpen.

Zie pagina 1 en pagina 2 van het artikel over deze tentoonstelling.

Op 17 oktober houdt Hans van Capelle hierover een lezing. Dit doet hij 's ochtends om 10:00 uur in de bibliotheek van Amerongen. Eerder hield hij deze in Leersum en Doorn. Het adres van deze bibliotheek is: Allemanswaard 13, 3958 KA Amerongen

In het kader van deze tentoonstelling verscheen het boek Djangan Loepah (‘Niet vergeten’) met de levensverhalen van degenen die toen in deze contractpensions en hotels werden ondergebracht.


HET VERHAAL VAN DE MOLUKKEN IN WAGENINGEN

Op zondag 27 oktober 2019 van 14.00 tot 18.00 uur organiseert het Indische/Molukse verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen voor familie, medewerkers en andere belangstellenden een Culturele middag met als thema 'Het Verhaal van de Molukken'. 

Met als spreker Ron Habiboe en een optreden van de Tifa Totobuanggroep Kawan-Kawan.

Aansluitend is er een gezamenlijke maaltijd met gerechten uit de Molukken. 

Zie hier.

Het adres van Rumah Kita is: Plein 15 Augustus 1, 6708 AL Wageningen.


Klik om te vergroten

LEZING BERSIAP GELDERMALSEN

Op 31 oktober houdt oud-raadslid Marco Hol een lezing over de Bersiap aan de hand van documenten van Jack Boer.

Dit doet hij in de bibliotheek van Geldermalsen, Rijksstraatweg 64 003, 4191 SG Geldermalsen.


BIJEENKOMST PELITA NAOORLOGSE GENERATIES

Zaterdag 2 november in de Sophiahof te Den Haag staat tijdens onze bijeenkomst voor naoorlogse generaties de documentaire Mijn familie in tijden van oorlog centraal.

Hoe familie van filmmaker Chris de Ceuninck van Capelle de Japanse bezetting, Bersiap en gedwongen migratie onderging evenals de gevolgen hiervan.

Als inleiding vertelt hij waarom deze documentaire er per se moest komen.

's Middags is er een mini-workshop in samenwerking met Chris.

Zie de uitnodiging.


AANRADER: THEATERVOORSTELLING SENANG

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met zijn roots.

Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Zie de voorstelling Senang, dit najaar in het hele land!


DOSSIER INDIE

Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum te Rotterdam de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië.

Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde als gastconservator uit de beeldarchieven van diverse erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s. Samen met film en persoonlijke verhalen tonen ze een realistisch beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949.


AANRADER: ELLEN DECKWITZ' NIEUWE DICHTBUNDEL!

Waarom wist haar moeder niets van de oorlog, maar kreeg zij als kleinkind alles te horen, tot in de gruwelijkste details? In haar nieuwe bundel ontdekt dichter Ellen Deckwitz ( 37 ) hoe verdriet generatie na generatie kan doorwerken.

Zie haar interview met de Volkskrant van maandag 23 september 2019 en het NRC-interview van 28 september.

En luister naar haar radiointerview met Gijs Groenteman in Kunststof.


MOLUKSE MAALTIJD AAN HET SPOOR

Foodvlogger Mooncake reist graag met de trein. Frikandelbroodjes, oneetbare salades: het culinaire aanbod op stations laat nogal eens te wensen over. Maar niet in Vlissingen bij restaurant Havendorp, daar serveren ze de Molukse keuken.

En dat is zeldzaam in Nederland, zo stelt de presentatrice van de Volkskrant. ‘Molukse maaltijd aan het spoor’, luidt de koptekst over het restaurant in Zeeland.

Mooncake krijgt een warme kom papeda om het uit te proberen. Zo krijgt ze uitleg over nasi kuning (gele rijst), en slurpt ze papeda. Het basisvoedsel van de Molukkers en Papoea’s. In het filmpje is te zien hoe ze ervan geniet. Papeda is een aanrader!


INDISCHE ROOTS EXPERTISEDAG 2019 UITVERKOCHT!

De Indische Roots Expertisedag (IREX) van 28 september in het Nationaal Archief te Den Haag en georganiseerd door de IGV en Stichting Zieraad is uitverkocht!

Een expertisedag rondom Indische en Molukse genealogie en oral history, voor zowel beginners, gevorderden als experts, in samenwerking met het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis.

De dag is een mix van jong en oud(er), workshops, 1-op-1 ontmoetingen met experts en mede-onderzoekers op divers gebied. Met interessante presentaties en een informatiemarkt.

Maar nogmaals: uitverkocht. Er is een wachtlijst.


LANDELIJKE KJBB-DAG

Dit jaar vindt de landelijke KJBB-dag, c.q. de bijeenkomst voor Kinderen uit de Japanse Bezetting en Bersiap, op 28 september plaats in de Kumpulan op Bronbeek.

Deze keer met bijdragen van Ricci Scheldwacht, Ron Habiboe, Joep Walter, Daan Goppel en Dick Rozing.

Zie voor meer informatie het persbericht en het programma.


BOEKPRESENTATIE LEO BLOKUIS BLAUWE ZOMER


Zaterdag 21 september presenteerde Leo Blokhuis zijn boek Blauwe Zomer in café De Zwarte Ruiter in Den Haag.

Blauwe Zomer gaat over de opkomst van de Rock ’n Roll in Den Haag in de jaren ’50. En dan specifiek over de invloeden van de Indorock. Het boek speelt zich voor een groot deel af in Indonesië, en één van de twee hoofdpersonen komt daar vandaan.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door indorockband van het eerste uur, The Crazy Rockers, onder leiding van Woody Brunings, aan wie ook het eerste exemplaar werd uitgereikt.


MANTELZORG EN DEMENTIE

Joris Linssen neemt in Zorg uit Handen, een serie over mantelzorg van omroep Max, de zorgtaken over van Hedwig. Hedwig is mantelzorger voor haar moeder Eugenie.

De 83-jarige Eugenie lijdt aan de ziekte van Alzheimer en is afhankelijk van mantelzorg. Haar kinderen hebben een eigen manier gevonden om voor hun moeder te kunnen zorgen. Ze nemen hun moeder om de beurt in huis en zijn allemaal parttime mantelzorger.

Hedwig (63) neemt ook haar deel van de mantelzorg op zich, maar vindt het zorgen voor haar moeder, die behoorlijk in de war is, zwaar. Joris Linssen neemt de rol van mantelzorger over van Hedwig. Hedwig komt voor een paar dagen tot rust op Ibiza.


AANSPRAAK

In het Septembernummer van Aanspraak, het magazine van de SVB en PUR voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen, staan interessante artikelen over Indië.

Onder meer interviews met Sjoerd en Corrie van Leyden over Tjihapit en Tjimahi, met Richard Ceuleers over Glodok en met Louis Harmanus over zijn internering in republikeinse kampen.

Tevens een artikel over de opening van Nationaal Museum Sophiahof.

Hier vindt u de integrale versie.


STEUNPUNT PELITA EINDHOVEN VERHUISD

Sinds 29 augustus zit het Steunpunt van Pelita Eindhoven op Stadshof Hemelryck, Hemelrijken 292, 5612 WS Eindhoven

Om een afspraak te maken kunt u ook na de verhuizing bellen met Kees Schepel, tel. 06 - 135 21 570, of met Sylvia Huisman, tel. 06 - 135 17 056.


KOFFIETAFEL EN PRAATGROEP AMSTELVEEN AFGELAST!!!

De koffietafel/praatgroep, die Pelita vanaf vrijdag 18 oktober maandelijks in ontmoetingscentrum De Meent te Amstelveen zou organiseren, gaat helaas niet door.

Meer informatie via Sylvia Hiert: 06 - 109 91 336 of s.hiert@pelita.nl.


EXCURSIES EN HERDENKING NAGASAKI 2020

Op 12 september 2020, dus pas volgend jaar, wordt in Nagasaki/Japan herdacht dat 75 jaar geleden op 13 september 1945 de Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische krijgsgevangenen uit het kamp Fukuoka-2 werden bevrijd. De ceremonie vindt plaats bij het in 2015 onthulde gedenkteken ter nagedachtenis aan alle Fukuoka-2 krijgsgevangenen waaronder degenen die daar zijn overleden.  

Behalve de herdenking zelf op 12 september 2020 worden op 10 en 11 september door Stichting Dialoog NJI twee excursies georganiseerd.  

De eerste excursie gaat naar het Kruismonument in Mizumaki dat de 871 Nederlandse krijgsgevangenen herdenkt, die in Japan tijdens dwangarbeid omkwamen. (zie foto) 

De tweede excursie omvat een lezing over het kamp Fukuoka-2, een bezoek aan de oude campsite en een aantal plekken in Nagasaki die aan Fukuoka-2 dan wel WOII gerelateerd zijn.  

Indien u overweegt de ceremonie op 12 september 2020 in Nagasaki - Japan bij te wonen en/of deel te nemen aan (één van) de excursies vraagt men u dit voor 1 oktober a.s. aan Stichting Dialoog NJI kenbaar te maken via a.w.schram@me.com (ook voor informatie).  

U verplicht zich hiermee tot niets, het dient voor deze stichting uitsluitend als indicatie omtrent de belangstelling voor de excursies en voor de ceremonie. 


DEPOK LAAT NOG STEEDS SPOREN NA

 

Ben van den Aarssen van BN De Stem interviewde de zussen en Pelita-vrijwilligsters Babs en Peggy Loen over Depok, waar hun achtergrond ligt en waarover momenteel in het Westfries Museum te Hoorn een tentoonstelling plaats vindt.

 

Hier vindt u een transcript van dit interview.


HERDENKINGEN, REÜNIES OF ANDERE BIJEENKOMSTEN

Organiseert u een herdenking, reünie of andere bijzondere bijeenkomst met betrekking tot Nederlands-Indië, laat ons dit dan weten.

Bijvoorbeeld de Indië-Herdenking in Nijmegen op 14 augustus of de Indische Roots Expertisedag van 28 september in Den Haag.

 

Dan plaatsen we deze in ons overzicht, dat natuurlijk erg handig is om te zien welke plechtigheid bij u in de buurt plaatsvindt.


DE MAN DIE NAGASAKI OVERLEEFDE, OVERLEDEN

Dick Büchel van Steenbergen zat als krijgsgevangene in Fukuoka 14B toen op zo'n 1500 meter van hem vandaan Fat Man alles verwoestte, c.q. de atoombom die 9 augustus 1945 op Nagasaki werd uitgeworpen.

Hij overleefde het en vierde 17 juni zijn 99e verjaardag.

Onlangs verscheen het boek De man die Nagasaki overleefde over hem. 

Op 11 juli overleed hij echter. Daarom publiceerde het NRC diens laatste interview.


PATRICIA SONNENBURG WIL GERECHTIGHEID VOOR DUITSE OPA DIE IN 1942 OM HET LEVEN KWAM OP NEDERLANDS SCHIP

"Onschuldige Duitse burgers op een schip zetten en aan hun lot overlaten terwijl de boot zinkt, dat is schandalig."

De opa van Patricia Sonnenburg kwam in 1942 om het leven toen het Nederlandse schip de Van Imhoff geraakt werd door een torpedo.

Op woensdag 10 juli in Een Vandaag 

Hier vindt u de uitzending.


WESTFRIES MUSEUM HOORN

Van 30 juni tot en met 6 oktober is in het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling ‘Depok, de droom van Cornelis Chastelein’ te zien. Deze tentoonstelling vertelt de vrijwel onbekende geschiedenis van een bijzondere Indische gemeenschap. Een verhaal dat 300 jaar geleden begint wanneer de hoge VOC-beambte Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok bij testament nalaat aan de slaafgemaakten die daar voor hem werken.

De tentoonstelling volgt het wel en wee van de gemeenschap in het koloniale Nederlands-Indië tot de dag van vandaag. Fotograaf Geert Snoeijer en historica Nonja Peters brengen de rijke geschiedenis van Depok tot leven in prachtige portretten van Depokkers in Indonesië en Nederland.

Combineer uw bezoek aan deze tentoonstelling met de adembenemende 35 minuten durende virtual reality-show Batavia 1627, waarmee u zich in vogelvlucht in het Batavia van 1627 waant. U moet hiervoor wel reserveren!


Opening Sophiahof

Op 27 juni opende Koning Willem-Alexander Museum Sophiahof, Indië tot nu, met een tentoonstelling over Indisch en Moluks verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en hierna.

Pelita is één van de vijf organisaties die in de Sophiahof zijn gevestigd.

 

 

(Foto: Armando Ello)


PELITA IN SOPHIAHOF

Maandag 24 juni zette theatergroep Delta Dua in de net verbouwde Sophiahof situaties op de planken die zich bij de verzorging van ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indie voor kunnen doen.

Dit, in het kader van de themadag van Pelita over contextgebonden zorg, c.q. de grote noodzaak van juiste benadering, rekening houdend met de culturele achtergrond, oorlogsverleden, migratie en eventuele aanpassingsproblemen.

Gedurende de voorstelling legde Pelita uit op welke wijze het Programma Contextgebonden Zorg bijdraagt aan passende zorg voor Indische en Molukse ouderen.

De middag was ondanks de warmte drukbezocht en het publiek was erg enthousiast over de wijze waarop de noodzaak en meerwaarde van het Programma Contextgebonden Zorg samen met Delta Dua over het voetlicht werd gebracht.


EMDR BIJ PAUW

Volgens EMDR-specialist en psycholoog Sjef Berendsen kan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) een doeltreffende therapie zijn voor mensen met een trauma.

Hij sprak hierover bij Pauw.


7E PELITA-HERINNERINGSREIS!

Van 3 tot 30 september is er dit jaar weer een herinneringsreis door Java. Dit, onder leiding van Wieteke van Dort en reisorganisator Antonio Meijer.

Hier vindt u meer informatie.


GEZOCHT

Kende u of hebt u ooit verhalen gehoord over George Beer of Truitje (Geertruida) Lopes Cardozo? In Uit het Oog vindt u oproepen naar hen.

Mocht u zelf op zoek zijn naar vroegere bekenden, nodigen wij u van harte uit om uw oproep op onze website te plaatsen.


LESBOEK JAPAN


Stichting Dialoog bracht onlangs het lesboek 'Het verhaal van Johan' uit, dat zowel voor scholieren in Nederland als in Japan is bestemd.


'Het verhaal van Johan' is het verhaal van een Nederlandse marineman die tijdens WO-II in Nagasaki krijgsgevangen zat. Nadat hij de atoombom overleefde, keerde hij uiteindelijk weer naar Nederland terug. Ook het verhaal van de bevolking in Nagasaki tijdens de oorlog en na de val van de atoombom is in dit lesboekje vervat. 
Verder komen de onthulling van het gedenkteken op de plek van het voormalige krijgsgevangenenkamp (nu schoolplein), de betekenis van dit gedenkteken en het proces van verzoening met het verleden aan de orde.


De publicatie van de Engelse en Japanse vertaling was in Japan al groot nieuws en verdient in Nederland meer aandacht.


Op 6 juli houdt stichting Dialoog haar jaarlijkse conferentie. Deze keer met als thema "Verzoening, hoezo?". Hier vindt u meer informatie.


RUMAH MELATI ALMERE

Wilt u zelfstandig blijven wonen, maar toch de mogelijkheid hebben om daar later thuiszorg in te huren? Dan is het Indisch Molukse wooncomplex Rumah Melati in Almere misschien iets voor u.

Hier vindt u meer informatie.


BANKJES VOOR MONUMENT FUKUOKA 2B

 

Hennie Groenhuijzen probeert geld bijeen te krijgen om twee bankjes bij het monument van Fukuoka 2B te plaatsen.

Deze zijn zowel bedoeld voor bezoekers als voor degenen die dit monument verzorgen.

Zie haar verzoek om een donatie in Uit het Oog.


WAAROM MOLUKKERS ZO GRAAG BIJ ELKAAR WONEN

Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human, staat stil bij de vraag waarom mensen van dezelfde afkomst eigenlijk zo graag bij elkaar gaan wonen. In deze aflevering waarom Molukkers dit zo graag willen.


3-KAMERAPPARTEMENT INDISCH WOONCOMPLEX AMSTERDAM-GEUZENVELD

In het Indisch wooncomplex Tempat Senang aan het Teldershof te Amsterdam-Geuzenveld is net een 3-kamer-appartement vrij gekomen voor Indische 55-plussers. Met een gunstige huur, 26 andere appartementen met Indische zelfstandige senioren, een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke kleine tuin.

Meer informatie via Alice Massing: 06 - 280 42 213 of Alice-Massing@hotmail.com


LINTJES

Vrijdag 26 april werden op allerlei plaatsen in het land weer Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Eindhoven en Hellevoetsluis werden vrijwilligers van Pelita gedecoreerd.

Joyce Radesey kreeg een lintje voor haar vrijwilligerswerk voor o.a. Pelita en Indisch Netwerk Eindhoven.

Ahrend Siebelhoff werd geridderd voor zijn inzet voor o.a. Pelita, de scouting en vluchtelingenwerk.


Allebei doen ze te veel om op te kunnen noemen en hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de oorlogsbetrokkenen uit voormalig Nederlands-Indië. De decoraties zijn ze van harte gegund!


Nu ook een Masoek Sadja in Bergen op Zoom!

Vanaf 9 januari is Bergen op Zoom een Masoek Sadja rijker, ofwel de inloopmiddag voor senioren met een binding met voormalig Nederlands-Indië die tijdens de Masoek Sadja ervaringen en cultuur kunnen delen in een gezellige setting met muziek, dans, demonstraties en Indisch eten.

Het programma is zowel recreaties als informatief.

De Masoek Sadja van Bergen op Zoom zal om de twee maanden plaats vinden.

Naast genieten van (dans)muziek van The Volunteers Band, catering van Shirley en een loterij met leuke prijzen kunt u op 9 januari ook met uw vragen terecht bij vertegenwoordigers van Seydlitz Notarissen en de Mantelzorg Makelaar West-Brabant.

 


Eerder nieuws

Vrijwilligers en medewerkers geschoold in dementie

Op 16 november verzamelden zich 120 vrijwilligers en medewerkers van Pelita in het Icoontheater in Amersfoort voor een leerzame theatervoorstelling. Pelita-vrijwilligers, vooral die van buddyproject Gotong Royong, krijgen namelijk in toenemende mate te maken met mensen met beginnende dementie.  De voorstelling Dementie in Theater – Dag Mama biedt inzicht in deze problematiek en hoe ermee om te gaan.

De toeschouwers waren getuige van een knap gemaakte voorstelling, een combinatie van live muziek en levensechte scenes. Dag Mama gaat over een vrouw die zichzelf aan het verliezen is. Haar dochter moet hiermee leren omgaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van de moeder, een kamertje in een verpleeghuis. Moeder, dochter en verzorgende krijgen met elkaar te maken en dit leidt tot botsingen. Duidelijk wordt wat dementie met iemand doet en hoe schijnbaar onbereikbaar de dementerende persoon wordt voor familie en verzorgenden.

Na een korte pauze werd de voorstelling vervolgd door een theaterlezing met interactieve workshop.  Aan de toeschouwers werd inzicht geboden hoe kan worden aangesloten bij de belevingswereld van een persoon met dementie; hoe maak je contact en ga je om met dementie?

De theatermakers vormen een familie bestaande uit twee broers, zus en moeder. Drs. Sarah Blom en dr. David Blom zijn ouderenpsycholoog, Misha Blom is singer-songwriter en moeder Lydia van den Heuvel is actrice. In haar rol als dementerende oudere richt laatstgenoemde zich tijdens de workshop rechtstreeks tot de zaal waardoor je als toeschouwer betrokken raakt bij haar verwarring en hoe daarmee om te gaan. Alle aanwezigen zaten op het puntje van hun stoel en beloonden de familie Blom met een daverend applaus.

Een geslaagde bijeenkomst waarbij de band tussen Pelita-vrijwilligers en -medewerkers werd versterkt en op een laagdrempelige wijze kennis werd gemaakt met de problematiek rond dementie.

Voor meer informatie over de voorstelling “Dementie in Theater – Dag Muziek” verwijzen wij u naar de website https://oudwordenmetzorg.nl/dagmama

 Jean-Emile Veth