• Home
    Contact
  • Home
    Ondersteuning
  • Home
    Aandacht

Home

Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Grof geschat: 300 duizend Indische Nederlanders en 12 duizend Molukkers.

Stichting Pelita begeleidt hen bij hun aanvraag voor de wetten voor oorlogsgetroffenen, verwijst hen eventueel door naar maatschappelijk werk en spant zich in voor informele netwerken op het gebied van cultuurspecifieke zorg waarvoor het scholing verzorgt.

Met haar Masoek Sadja's, Indische Eettafels, Molukse Ouderendagen en bijeenkomsten voor de naoorlogse generaties faciliteert Stichting Pelita hen in hun behoefte aan onderling contact.

Door zich in te zetten voor de jaarlijkse herdenkingen probeert Stichting Pelita de ervaringen van haar doelgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Bersiap onder de aandacht te houden. 

Mocht deze introductie volkomen nieuw voor u zijn, kijk dan naar de filmpjes op Virtueel Indië.

 

PELITA ZOEKT VRIJWILLIGERS

Zowel voor Pelita Cliëntondersteuning in Noord Nederland als voor de Gotong Royong in Den Haag en de Indische Koffietafel in Deventer is Pelita op zoek naar vrijwilligers! Zie hier.

INDISCHE EETTAFEL OP DE VELUWE!

Op 27 januari is er ook in Apeldoorn een Indische Eettafel. Voor deze keer in Wijkcentrum Orca.

Regiocoördinator Josselien Verhoeve is nog op zoek naar een definitieve, grotere ruimte voor de volgende Indische Eettafels, maar voor deze eerste keer ontvangt ze u graag in Orca.

De beschikbare zaal is weliswaar rolstoelvriendelijk maar biedt slechts plaats aan 30 personen. Reserveer daarom snel indien u deze gelegenheid niet wilt missen.

Reserveren is per definitie verplicht in verband met het juiste aantal maaltijden, dat ze bij haar favoriete cateraar moet bestellen.

Hier vindt u meer informatie.

KAART INDISCH VERZET KANDIDAAT VOOR DE GESCHIEDENIS ONLINE PRIJS!

De Kaart van Indisch Verzet is kandidaat voor de Geschiedenis Online Prijs!

Deze website is onlangs gelanceerd door Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita. Met deze Kaart willen Arq en Pelita veelal onbekende verhalen van verzet tegen de Japanse bezetting in Nederlands-Indië vertellen.

Vind u dit ook zo’n bijzonder online geschiedenisproject? U kunt t/m 31 januari stemmen op de Kaart via deze link: geschiedenisonlineprijs.nl/kandidaat/

Met deze Kaart willen de instellingen de veelal onbekende verhalen van verzet tegen de Japanse bezetting in Nederlands-Indië vertellen.

Bent u benieuwd wie in verzet kwam en welke vormen dit Indische verzet aannam, ontdek dan nu de verhalen op kaartvanindischverzet.nl

Hier vindt u de reportage van NPO Radio 1.

NIEUWSBRIEF

Zie onze meest recente nieuwsbrief.

 HELP PELITA HELPEN. WORD VRIEND VAN PELITA!

De mogelijkheden om onze dienstverlening te kunnen voortzetten worden vergroot als u Vriend van ons wordt, c.q. donateur. Hiermee helpt u Pelita helpen. Voor minimaal € 25,- per jaar, maar meer mag natuurlijk ook, wordt u Vriend van Pelita. U ontvangt dan ook 6x per jaar ons blad Pelita Nieuws! Met elkaar, voor elkaar.

Wilt u Vriend worden, ons iets schenken of nalaten, zie dan onze ANBI-gegevens en neem contact met ons op via info@pelita.nl


COMITE VAN AANBEVELING
Marion Bloem, Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Yvonne Keuls, Frans Leidelmeijer, Liesbeth List, Willem Nijholt, Winnie Sorgdrager, Rocky Tuhuteru en Hans Wijers.