• Home
  • Home
  • Home
  • Home
  • Home
  • Home

Home

Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Grof geschat: 300 duizend Indische Nederlanders en 12 duizend Molukkers.

Pelita biedt hen aanvraagbegeleiding in het kader van de wetten voor oorlogsgetroffenen, informatie en advies op het terrein van welzijn en zorg en verwijst waar nodig naar maatschappelijk werk of andere vormen van hulp- en dienstverlening, binnen of buiten Pelita.

Dienstverleners van Pelita bieden waar nodig individuele ondersteuning zoals onze vrijwilligers van de Gotong Royong.

Onze collectieve dienstverlening is gericht op het bevorderen van onderling contact en het tijdig signaleren van mogelijke hulpvragen. Dit gebeurt via onze diverse ontmoetingsbijeenkomsten in het land.

Met het programma Contextgebonden Zorg werkt Pelita samen met haar netwerk van partnerorganisaties aan een brug tussen de doelgroep en zorg- en welzijnsinstellingen. Met de actieve overdracht van kennis en ervaring aan (in)formele aanbieders van zorg en welzijn wil Pelita passende welzijn & zorg voor de doelgroep realiseren: een aanbod gebaseerd op kennis van hun geschiedenis en persoonlijke achtergrond (=contextgebonden) en een benadering met respect voor hun cultuur, gebruiken en gewoonten (=cultuursensitief). 

Met het programma Cliëntondersteuning biedt Pelita onafhankelijke ondersteuning bij aanvragen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ), waarbij - waar van belang - ook aanspraken op de wetten voor oorlogsgetroffenen worden betrokken.

 

 

 

Zie onze pitch.

 

 

 

Zie ook onze trailer Van opvang naar zorg - 70 jaar Stichting Pelita.

 

SINTI EN ROMA

In opdracht van het Ministerie van VWS draagt Pelita ook bij aan de uitvoering van het Beleidskader Participatie & Emancipatie voor de Sinti en Roma.

Met het Joods Maatschappelijk Werk zorgt Pelita in nauwe samenwerking met Stichting 1940-1945 ook voor hulp bij de aanvraag voor slachtoffers van de NS-transporten WO-II.

 


NIEUWS

Hieronder vindt u het meest actuele of dringende nieuws.

Klik hier voor verder nieuws.

Zie ook onze digitale nieuwsbrief en ons blad Pelita Nieuws.

 


Kamp Tjideng (Batavia). Beeldbank WO2 - NIOD

DRINGEND UW FOTO'S GEZOCHT UIT WO2

We vragen dringend uw hulp voor de samenstelling van de visuele canon WO2 in 100 foto's, die 31 maart 2020 in de Tweede Kamer wordt geopend.

Tot 15 januari zal de werkgroep, die zich over beeldmateriaal buigt uit Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens WO2, 50 foto's kiezen die hieraan mee zullen dingen. De 12 Nederlandse provincies zullen er ook elk 50 insturen.

Hier vindt u een korte uitleg en hier de volledige tekst van dit nationale project.

Vrijdag 15 november deed oud-minister Buitenlandse Zaken Ben Bot de aftrap voor dit project in Museum Sophiahof met de presentatie van de foto van een tuintje in vrouwenkamp Tjideng in Batavia.

Tijdens zijn internering alhier probeerde hij als jongetje in dit tuintje tomaatjes te kweken vanwege de enorme ondervoeding en de nodige vitamine C. Maar net als bij zovelen werden deze al gestolen voordat ze rijp waren.

Jaren na de oorlog biechtte een vroegere buurjongen hem op dat hij een van degenen was die Ben Bots tomaatjes had gejat.

Maar op zijn beurt moest Ben Bot hem bekennen dat hij zelf ook eens onrijpe tomaatjes had gepikt, waarvan hij enorm ziek was geworden. Reactie van zijn moeder toen: "Dat krijg je ervan als je je niet aan de regels houdt...".

Natuurlijk is Ben Bot ook de maanzieke, meedogenloze Japanse kampcommandant Sonei nooit vergeten die kort na de oorlog werd terechtgesteld.

Hebt u nog foto's uit die tijd met een bijzondere herinnering, neem dan contact met ons op via 088 - 330 51 11 of info@pelita.nl


Beeld Katja Poelwijk

SAMEN AAN DE GOEDE KANT VAN DE GESCHIEDENIS

Schrijver Herman Keppy raakte ontroerd toen hij vaststelde hoeveel indo's en Indonesiërs betrokken waren bij de strijd tegen nazi-Duitsland. 'Alsof je ontdekt dat heel Zaandam in het verzet zat'.

Lees hier verder het bijzondere Volkskrant-interview van Sander van Walsum met Herman Keppy van 23 november 2019.

Dit, naar aanleiding van Hermans boek Zijn jullie helden of lafaards? De Indische en Indonesische strijd tegen de nazi's 1940-'45.


VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Wilt u zich graag inzetten als vrijwilliger voor Pelita, bijvoorbeeld in het kader van de Indische Eettafel in Hilversum of de Gotong Royong in Den Haag? Bekijk dan onze vacatures.


HELP PELITA HELPEN, WORD VRIEND VAN PELITA!

De mogelijkheden om onze dienstverlening te kunnen voortzetten worden vergroot als u Vriend van ons wordt, c.q. donateur. Hiermee helpt u Pelita helpen. Voor minimaal € 25,- per jaar, maar meer mag natuurlijk ook, wordt u Vriend van Pelita. U ontvangt dan ook 6x per jaar ons blad Pelita Nieuws! Met elkaar, voor elkaar.

Neem dan contact met ons op via info@pelita.nl


COMITE VAN AANBEVELING
Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Yvonne Keuls, Frans Leidelmeijer, Liesbeth List, Willem Nijholt, Winnie Sorgdrager, Rocky Tuhuteru en Hans Wijers.