• Home
 • Home
 • Home
  AL ONZE BIJEENKOMSTEN TOT 1 JANUARI 2021 AFGELAST!
 • Home
 • Home
  TOT 1 JANUARI 2021 GEEN HUISBEZOEK MAAR TELEFONISCHE DIENSTVERLENING, TENZIJ IN NOODSITUATIES!
 • Home
 • Home
 • Home
  (AANVULLENDE) AANVRAGEN OORLOGSWETTEN ZIJN NOG MOGELIJK, MAAR TELEFONISCH!
 • Home
 • Home
  AL ONZE BIJEENKOMSTEN TOT 1 JANUARI 2021 AFGELAST!

Home


COVID-19

Zie hier de toelichting van onze directeur Rocky Tuhuteru over de afstemming van Pelita op de landelijke maatregelen ten aanzien van Covid-19.


EVEN VOORSTELLEN...

Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Grof geschat: 300 duizend Indische Nederlanders en 12 duizend Molukkers.

Pelita biedt hen aanvraagbegeleiding in het kader van de wetten voor oorlogsgetroffenen, informatie en advies op het terrein van welzijn en zorg en verwijst waar nodig naar maatschappelijk werk of andere vormen van hulp- en dienstverlening, binnen of buiten Pelita.

Dienstverleners van Pelita bieden waar nodig individuele ondersteuning zoals onze vrijwilligers van de Gotong Royong.

Onze collectieve dienstverlening is gericht op het bevorderen van onderling contact en het tijdig signaleren van mogelijke hulpvragen. Dit gebeurt via onze diverse ontmoetingsbijeenkomsten in het land.

Met het programma Contextgebonden Zorg werkt Pelita samen met haar netwerk van partnerorganisaties aan een brug tussen de doelgroep en zorg- en welzijnsinstellingen. Met de actieve overdracht van kennis en ervaring aan (in)formele aanbieders van zorg en welzijn wil Pelita passende welzijn & zorg voor de doelgroep realiseren: een aanbod gebaseerd op kennis van hun geschiedenis en persoonlijke achtergrond (=contextgebonden) en een benadering met respect voor hun cultuur, gebruiken en gewoonten (=cultuursensitief), zonodig meegegeven aan de hand van het project Djalan Pienter

Met het programma Cliëntondersteuning biedt Pelita onafhankelijke ondersteuning bij aanvragen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ), waarbij - waar van belang - ook aanspraken op de wetten voor oorlogsgetroffenen worden betrokken.

 

 

 

Zie onze pitch.

 

 

 

Zie ook onze trailer Van opvang naar zorg - 70 jaar Stichting Pelita. U kunt ook de gehele film bekijken.

 

 

SINTI EN ROMA

In opdracht van het Ministerie van VWS draagt Pelita ook bij aan de uitvoering van het Beleidskader Participatie & Emancipatie voor de Sinti en Roma.

Met het Joods Maatschappelijk Werk zorgt Pelita in nauwe samenwerking met Stichting 1940-1945 ook voor hulp bij de aanvraag voor slachtoffers van de NS-transporten WO-II.

 


NIEUWS

Hieronder vindt u het meest actuele of dringende nieuws.

Klik hier voor verder nieuws.

Zie ook onze digitale nieuwsbrief en ons blad Pelita Nieuws.


BOODSCHAP AAN ONZE VRIJWILLIGERS

 

 


MEDEDELING T.B.V. CLIËNTEN STICHTING PELITA

De Corona-crisis houdt het land in zijn greep. We volgen dan ook als stichting Pelita de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden.

We gaan er vanuit dat ook u die richtlijnen volgt en hopen dat u in goede conditie bent alsmede uw dierbaren.

Als gevolg van de crisis gaan tot nader order al onze bijeenkomsten niet door (in ieder geval tot 1 november niet) en vinden er geen huisbezoeken meer plaats op de wijze zoals u die van ons gewend bent. Al onze spreekuren op locatie zijn tijdelijk stopgezet. 

Om toch zoveel mogelijk met u in contact te blijven, staan onze beroepskrachten (regiocoördinatoren) telefonisch voor u klaar. Dit doen ze per regio. Daarnaast zorgen wij er uiteraard ook voor dat ons algemene nummer 088 - 330 51 11 voor u bereikbaar blijft!

Onderstaand treft u een overzicht van de namen en contactgegevens aan per regio, die u alle werkdagen tijdens werktijd kunt bellen:

 

Theo Boiten (Noord) 06-13521353

Monique Coers (Noord-Holland) 06-30761180

Stefanie Hehalatu (Limburg) 06-30994306

Sylvia Hiert (Midden) 06-10991336

Stan Hoestlandt (West) 06-13246181

Sylvia Huisman (Eindhoven-Den Bosch) 06-13517056

Peter van Riel (Gelderland) 06-13523093

Kees Schepel (Zeeland-N.Brabant) 06-13521570

Josselien Verhoeve (Overijssel) 06-26949275

Nynke van Zwol (Amsterdam e.o.) 06-47839666

Voorts is Ed Roso, ter vervanging van zijn spreekuur in de Sophiahof (Den Haag), bereikbaar via 06-13521479 of 06-28666198.

Bel voor specifieke vragen over de oorlogswetten als Wuv, Wubo of AOR naar Rene van Dijk op 06-13253538.

  

We hopen dat we u zoveel als mogelijk van dienst kunnen zijn door in ieder geval telefonisch bereikbaar te zijn voor uw vragen.

Tot zover voor nu.

Hartelijke groet,

Rocky Tuhuteru

Directeur


TELEFONISCHE RAPPORTAGES

Mocht u denken dat Pelita wegens de coronacrisis niet meer rapporteert, dan hebt u het mis.

De rapportages doen we nu namelijk telefonisch!

Dus mocht u behoefte hebben aan uitbreiding van huishoudelijke hulp, sociaal vervoer, verhuiskosten of andere aanvullende wensen hebben, dien dan rustig uw aanvullende aanvraag in. Zie hier.

Mocht u nog nooit aanspraak hebben gemaakt op de oorlogswetten, zie dan hier hoe u een eerste aanvraag kunt indienen.

En zie hier hoe u een hernieuwde aanvraag kunt indienen.


MEDEDELING PELITA LANDELIJKE MOLUKSE OUDERENDAG 2020

De corona-crisis houdt het land in zijn greep en Stichting Pelita hoopt dat u en uw dierbaren in goede conditie zijn. Wij volgen als Stichting Pelita de actuele richtlijnen van het RIVM en de verschillende overheden in het licht van de corona-crisis. Als gevolg van de crisis gaan al onze bijeenkomsten in ieder geval tot 1 september a.s. niet door. Dit betekent dat onze jaarlijkse Pelita Landelijke Molukse Ouderendag, die gepland staat voor 27 juni a.s. in Barneveld, niet doorgaat. Een  groot evenement, waar altijd zo’n 2000 bezoekers op afkomen en waar velen zich op verheugen moeten wij afgelasten. 

Wij hopen dat de actuele crisis spoedig tot het verleden zal behoren en we elkaar weer kunnen gaan ontmoeten. Daarom zullen we de Molukse Ouderendag dit jaar laten voor wat het is en kijken we naar de toekomst. We zien u graag volgend jaar in Barneveld;  de Pelita Molukse Ouderendag is dan op zaterdag 26 juni 2021. 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen voor wat betreft:

Algemene informatie en bands: Nico Papilaja,  06-10904080 of  papigino@hotmail.com

Vrijwilligers: Anneke Ruff, 06-83441619 of  a.ruff@pelita.nl

Standhouders en Catering:  John Salampessy, 06-13552042 of  vonjo4u@planet.nl

Dansgroepen: Evelin Hiariej, 06-40515848 of  ehiapasa@gmail.com

Alle mondelinge contacten en afspraken voor de programmering van de Pelita Ouderendag 2020 blijven ook van kracht voor de programmering van Pelita Ouderendag op 26 juni 2021, tenzij deze datum u niet schikt. Telefonisch overleg hierover is dan gewenst met het Pelita-werkgroepslid met wie het eerste contact is gelegd in het kader van de Pelita Ouderendag.  

Wij vragen u vriendelijk om deze mededeling over het niet doorgaan van de Pelita Ouderendag 2020 zoveel mogelijk te delen met Molukse ouderen, werkgroepen en/of belangstellenden uit uw gemeenschap.

Mede namens de Baileo-werkgroep Pelita Landelijke Molukse Ouderendag

Rocky Tuhuteru

Directeur


AL ONZE BIJEENKOMSTEN TOT 1 JANUARI 2021 AFGELAST!

FOLDERS IVM STRESS EN HET CORONAVIRUS

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, waar van Pelita partner is, biedt een aantal folders over stress en het coronavirus.

 

* voor mensen die in isolatie of quarantaine zitten: deze folder is bedoeld voor mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus;

* tijdens sociale onthouding: deze folder is bedoeld voor iedereen die vanwege de maatregelen in Nederland minder sociale contacten heeft

* informatie voor mensen met PTSS


FOLDER 'ADVIEZEN VOOR COMMUNICATIE MET OUDEREN IN CORONACRISIS'

 

Zie ook deze folder van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum voor communicatie met ouderen tijdens de coronacrisis.


VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Wilt u zich graag inzetten als vrijwilliger voor Pelita, bijvoorbeeld in het kader van de Indische Eettafel in Hilversum of de Gotong Royong in Den Haag? Bekijk dan onze vacatures.


HELP PELITA HELPEN, WORD VRIEND VAN PELITA!

De mogelijkheden om onze dienstverlening te kunnen voortzetten worden vergroot als u Vriend van ons wordt, c.q. donateur. Hiermee helpt u Pelita helpen. Voor minimaal € 25,- per jaar, maar meer mag natuurlijk ook, wordt u Vriend van Pelita. U ontvangt dan ook 6x per jaar ons blad Pelita Nieuws! Met elkaar, voor elkaar.

Neem dan contact met ons op via info@pelita.nl


COMITE VAN AANBEVELING
Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Yvonne Keuls, Frans Leidelmeijer, Wouter Muller, Willem Nijholt, Winnie Sorgdrager en Hans Wijers.