• BUITENKAMPERS, DE VERZWEGEN GESCHIEDENIS
    Ondersteuning
  • BUITENKAMPERS, DE VERZWEGEN GESCHIEDENIS
    Contact
  • BUITENKAMPERS, DE VERZWEGEN GESCHIEDENIS
    Aandacht

BUITENKAMPERS, DE VERZWEGEN GESCHIEDENIS

De nieuwe documentaire "Buitenkampers - boekan main, boekan main!" is uit. Het Nederlands Filmfonds, Stichting Verfilming Japanse bezetting 1942-46’, Nationaal Comité 4 en 5 mei, SNS Reaal Fonds en het V-fonds hebben  producent Holland Harbour en filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich geholpen de documentairefilm op de rails te zetten en van fondsen voorzien. Het is een prachtige film geworden, met zeer kundig knip- en snijwerk.

De film laat in 90 minuten Indische Nederlanders aan het woord, die tijdens de oorlog in Ned.

Indië door de bezetter buiten de jappenkampen gehouden werden, maar het daar niet echt beter

hadden. Zij vertellen over hoe ze honger overleefden en na de onafhankelijkheidsproclamatie doelwit werden van razende Indonesische jongeren. Tussen de diverse hoogtepunten van de film krijgt men goedgekozen fragmenten te zien van archiefmateriaal en schitterend materiaal uit het huidige Indonesische landschap.

De lancering gebeurde met hulp van Staatssecretaris M J Van Rijn tijdens het NL Filmfestival, 29 september, te Utrecht. Vanaf 3 oktober is de film in 17 filmtheaters in Nederland te zien. Waar precies kunt u zien op de websites www.japanseburgerkampen.org Op de openingspagina vindt u vrijwel bovenaan een lijst van theaters die de film vertonen. De lijst wordt regelmatig geactualiseerd. Op www.buitenkampers.nl vindt u, naast de lijst van theaters ook achtergrondinformatie. Op 15 augustus 2015 komt "Buitenkampers" op nationale TV. Daarna komt  de dvd in de verkoop. Einde 2013/begin 2014 komt er ook een versie met Engelse ondertitels beschikbaar voor vertoning buiten Nederland.