• Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020
  • Terugblik herdenkingen 2020

Terugblik herdenkingen 2020


NATIONALE INDIE-HERDENKING

Indien u de Nationale Indië-herdenking evenals het aansluitende programma Van Jakarta naar Rotterdam op TV heeft gemist, vindt u deze hier.

U kunt deze eventueel ook bekijken via NPO-Start, waarvoor u zich dan wel moet registreren.

VERTROUW ONS MET UW VERHAAL, WIJ DRAGEN HET VERDER!

Luister hier naar de toespraak van de 16-jarige Maddy Batelaan over haar grootvader tijdens de Nationale Indië-herdenking.

Over de grote noodzaak om uw verhaal aan de volgende generaties door te geven.


AMERSFOORT

Comité 15 augustus 1945 Amersfoort i.o.

 

Hier vindt u het informatiebulletin van dit comité met verdere links.

En hier het gedicht Kind van twee culturen.


(Foto: Natalia van der Zalm)

AMSTELVEEN

Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

indieherdenkingamstelveen.nl

 

Bijna 400 belangstellende hadden zich aangemeld voor de Indië Herdenking op 14 augustus in het Broersepark in Amstelveen. Aanmelden was dit jaar noodzakelijk om op basis van de geldende RIVM-richtlijnen de herdenking te kunnen organiseren. Anders dan voorgaande jaren omringden bezoekers het door Ella van de Ven vervaardigde Indië Monument en zaten zij op stoelen verspreid over het gehele veld op gepaste afstand van elkaar. Het leverde een indrukwekkend beeld op.

Na het intreden van de Bondsbanierwacht van de Bond van Wapenbroeders opende Clemens Bouwens, voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië, met een welkomstwoord de 75ste herdenking. De voorzitter refereerde aan de lege ruimtes tussen de stoelen en dat deze nu ook symbool staan voor de mensen die door de oorlog niet meer onder ons zijn.

De burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, sprak over het belang om de laatste generatie ooggetuigen aan het woord te laten en te blijven luisteren naar hun verhalen.

Luitenant-kolonel Edwin Saiboo, Algemeen Voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders haalde aan dat onder 17 miljoen Nederlanders er zo’n twee miljoen zijn met een Indische achtergrond. Hij benadrukte deze gedeelde geschiedenis en hoe bepalend dit is voor je identiteit.

De hoofdspreker van de herdenking was mevrouw Thea Meulders, geboren in 1939 in Magelang op Java en bestuurslid van de Stichting Gastdocenten WOII Zuidoost-Azië. Zij herdacht haar familieleden, onder wie haar vader, aan wie zij amper tot geen herinneringen heeft, omdat de oorlog hen heeft afgenomen. Het gebrek aan herinneringen en verhalen over familieleden, deed haar beseffen dat ze in de oorlog ook een deel van haar identiteit is verloren. Tot slot verwees mevrouw Meulders naar de onzichtbare vijand, corona, en dat deze ons allen nog meer moet doen beseffen hoe goed wij het hebben met elkaar en hoe belangrijk solidariteit is. (zie toespraken)

De herdenking werd afgesloten met het Indisch Onze Vader, gezongen door Merel van Geest. De zangeres nam ook het Wilhelmus voor haar rekening na de twee minuten stilte, vanwege de geldende RIVM-regels met betrekking tot zingen in groepsverband.

Gedurende de gehele herdenking was het prachtig weer, ondanks de voorspelde regen en onweer. Na afloop bleven veel bezoekers met elkaar napraten bij het informele deel van de herdenking, met een drankje van de Jeu de Boules vereniging en een Indisch hapje van de toko.

Via onderstaande link kunt foto's downloaden van de herdenking.  https://picti.net/pytJi  

Mocht u deze foto's willen plaatsen, dan graag met bronvermelden Natalia van der Zalm. U kunt alleen gebruik maken van de foto's uit de map Broersepark, de andere foto's zijn niet voor publicatie.


AMSTERDAM

 

Zie de AT5-registratie van de herdenking op de Dam.


ARNHEM (BRONBEEK)

Stichting Herdenking Japanse Jongenskampen

en

Stichting Japanse Vrouwenkampen 

 

Zie de documentaire Herdenking Japanse Jongens- en Vrouwenkampen.


DEVENTER

'De Wachtende Moeder'

Stichting Indië Monument

 

Zie hier de registratie van het eerbetoon 'De Wachtende Moeder'.


DORDRECHT

Stichting Indisch Dordrecht

 

Zie de registratie van TV Dordrecht.


HELMOND

Werkgroep INDIË Herdenking Helmond

 

Zie de livestream.

De Werkgroep INDIË Herdenking Helmond stelde wegens dit bijzondere jaar een 52 pagina's blad samen, dat u zowel kunt bestellen als sponsoren.

Zie hier.


NIEUWEGEIN

 

Zie dit verslag in de Molenkruier.


ZWOLLE

 

Zie hier de TV-registratie.