Uit het oog

Om een bericht toe te voegen kunt u een formulier invullen, klik hier om naar het formulier te gaan.

Berichten

Door clara kroon op 5 december 2017

Mijn moeder was eigenlijk een indo maar voelde zich nederlands. Zij wilde het liefst haar indonesische roots ontkennen. Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid en snap nu pas dat mijn problemen met aanpassing alles te maken hebben met een als hollands gepresenteerde opvoeding die feitelijk een voortzetting van de indische mores was. Heel verwarrend. Ondanks mijn 61 jaar heb ik daar tot op heden veel last van. Wie herkent dit en wil hierover van gedachten wisselen?

Door E.R.J Revius op 1 december 2017

Mijn naam is James Revius en mijn vraag is tweeledig. Ik heb met mijn moeder en mijn in 1942 geboren jongere broer ergens in een interneringskamp gezeten als
4-jarige, alleen is mij de naam van het kamp ontschoten het was in Batavia ergens. De tweede vraag is de naam van het Japanse kamp in Medan, was een "plantageschool"

Door Frans van Rooden op 30 november 2017

Gedurende de Tweede Wereldoorlog heb ik met mijn moeder en broers in verschillende jappenkampen gezeten. Het eerste kamp was in de suikerfabriek complex Kawarasan. Kawarasan lag ongeveer 15 km ten oosten van Kediri, aan een zijweg van de weg van Kediri naar Pare in Oost-Java. Het kamp bestond uit twee afzonderlijke lokaties. Kamp 1 omvatte de administrateurswoning met twee paviljoens en bijgebouwen, geheel ommuurd. Kamp 2 bestond uit employé-woningen, de pasanggrahan, de soos en een schoolgebouw, alles omheind met gedek (zie Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands Indië 1942-1945, bladzijde 165). Afgelopen augustus ben ik met mijn familie weer naar Java gereisd. We hebben o.a. de kampong Kawarasan bezocht en met de bevolking gesproken. Oude mensen wisten nog dat daar interneringskampen waren, maar er is nu niets meer te zien. Waar eens de kampen waren zijn nu rijstvelden en wat oerwoud. De kamptijd houd me nu, op oudere leeftijd, meer en meer bezig. Ik wil het een plaats geven en belangrijk zou zijn als ik een foto van dat kamp zou kunnen vinden. Ook de andere kampen waar ik geïnterneerd ben geweest hebben wij bezocht. Die bestaan nog en heb ik daar foto’s van. Heeft iemand foto’s van Kawarasan? Het zou me heel veel rust geven als ik daar een foto van kan krijgen. Dan kan ik weer een gedeelte van die tijd afsluiten. Bij voorbaat mijn dank, Frans van Rooden.

Door Ingrid van Hoorn op 26 oktober 2017

Gezocht: portretten uit Changi
Voor een tentoonstelling in Museum Bronbeek is Tijdlijn op zoek naar portretten die de Nederlander Henk Brouwer maakte als krijgsgevangene in Changi (Singapore). Hij tekende honderden portretten van medegevangenen: Nederlanders, maar ook Engelsen, Australiërs en Amerikanen. Deze portretten zijn na WOII verspreid geraakt over de hele wereld. We proberen ze nu te achterhalen voor een tentoonstelling in Museum Bronbeek (juli 2018). Kent u iemand die zo’n portret heeft of hebt u informatie daarover? Laat het ons weten op info@henkbrouwerchangi.com. Op onze website www.henkbrouwerchangi.com leest u er alles over. Alvast dank!

Door Bob Hogenboom op 10 oktober 2017

Graag zou ik in contact willen komen met mensen die in de periode '44-'45 in het kamp "Struijswijk " hebben gezeten . Zelf heb ik nog een herdenkings boek uit 1995 van dit kamp.Misschien interessant om te bekijken.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next