Jubileumfeest 70 jaar Pelita

De presentatie van de dag was bij Hans Goedkoop, bekend van o.a. het tv-programma Andere tijden, in uitstekende handen. Na een welkomstwoord van directeur Harriet Ferdinandus en een inleidende toespraak door Jan-Wilke Reerds, voorzitter RvB, volgde de première van de documentaire over 70 jaar Pelita, getiteld Achter het zwijgen zit een verhaal; 70 jaar Pelita, van opvang naar zorg. Hierin passeerden de activiteiten die Pelita in de loop der jaren ontplooid heeft de revue, maar er was ook aandacht voor de taken die Pelita in de komende jaren nog wachten.

Rick Kwekkeboom, lector Community Care aan de Hogeschool van Amsterdam ging in haar lezing in op de belangrijke rol die vormen van informele zorg spelen in de huidige maatschappij; deze rol zal in de toekomst nog in betekenis toenemen.

Na de pauze was er een boeiende, nu eens ontroerende, dan weer vermakelijke paneldiscussie, waaraan Reggie Baay, Adriaan van Dis, Herman Keppy en Sylvia Pessireron deelnamen. Het thema van de discussie vormde de invloed van de oorlog en dekolonisatie op hun jeugd, opvoeding en persoonlijke ontwikkeling.

Vervolgens sprak de kersverse staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, de zaal toe. Uit zijn woorden bleek het belang dat de regering hecht aan een toekomstbestendige invulling van de rol van Pelita.

De toespraken en discussie werden afgewisseld met muzikale optredens van Julya Lo'ko en Band en aanstormend talent Vinchenzo Tahapary.

Hans Goedkoop
Paneldiscussie
Staatssecretaris Paul Blokhuis
Julya Lo'ko & Band