Home

ONZE WEBSITE IN DE STEIGERS

U hebt het vast al gezien: onze website staat in de steigers. We hopen zo snel mogelijk met de verbouwing klaar te zijn!

 

GIRO 555

Voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op Sulawesi verwijst Stichting Pelita naar Giro 555, c.q. de rekening van de samenwerkende hulporganisaties.

 

JONGERENCONFERENTIE 'WIJ HERDENKEN: ELKE GENERATIE HAAR VERHAAL

Op zaterdag 3 november vindt de conferentie 'Wij Herdenken: elke generatie haar verhaal' plaats. 


Elke familie heeft haar eigen geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Klein- en achterkleinkinderen van verzetsstrijders, van Indische en Joodse Nederlanders: ook zij staan stil bij het verleden. Tijdens de conferentie vertellen jongeren op creatieve wijze hun verhaal. Met film, muziek, fotografie en gesproken woord tonen zij hun verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog.


Entree is gratis en u kunt zich aanmelden via www.facebook.com/wijherdenken. Het programma zal van 12.30 uur tot 18.00 uur duren, in Dudok in Den Haag (Hofweg 1A). Mogelijke vragen kunt u richten aan wijherdenken@gmail.com 

Zie het programma en de flyer.

 

OPGROEIEN MET OORLOGSGETRAUMATISEERDEN

Tijdens Pelita's ontmoetingsdag van 27 oktober voor de naoorlogse generaties gaat schrijver Reggie Baay in op de vraag: "Wat betekent het voor kinderen om op te groeien met door de oorlog getraumatiseerde ouders?"

 

's Ochtends doet Reggie dit aan de hand van zijn nieuwe roman Het kind met de Japanse ogen en 's middags aan de hand van de mini-workshop Veerkracht.

 

Deze dag vindt van 11:00 - 16:00 uur plaats in Het Brandpunt te Baarn, Oude Utrechtseweg 4a.

 

Tot 25 oktober kunt u zich aanmelden.

 

Hier vindt u meer informatie.

TEASER

Hier vindt u de teaser van de documentaire 'Achter elk zwijgen zit een verhaal', die in het kader van ons 70-jarig bestaan is gemaakt!

 

DIGITALE NIEUWSBRIEF

Onze meest recente nieuwsbrief vindt u hier.

Mogelijk kunt u vanwege de overgangssituatie - qua website en servers - niet alle bijlagen openen. Geen zorg: deze vindt u integraal in dit addendum.

Mocht u deze gratische digitale nieuwsbrief voortaan willen ontvangen, dan kunt u zich aanmelden via info@pelita.nl.

 


Jubileumfeest 70 jaar Pelita

Op 22 november vond in Theater Diligentia in Den Haag de feestelijke jubileumbijeenkomst plaats ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Pelita. >>Lees meer

 STICHTING PELITA 70 JAAR
Op 17 november is het 70 jaar geleden dat Pelita werd opgericht. Lees meer>>

Er zijn geen berichten gevonden.


De oorlog met Japan en de onafhankelijkheidstrijd veroorzaak­ten een ware volksverhui­zing uit Nederlands-Indië. Voor ruim 300.000 Indische Nederlanders en Molukkers zat er niets anders op dan hun heil in Nederland te zoeken.

Dat bleek niet eenvoudig. Van een warm welkom was geen sprake. Het was ieder voor zich.

Op 17 november 1947 werd op particulier initiatief een stichting opgericht om te helpen.

 

Comité van aanbeveling:
Marion Bloem, Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Yvonne Keuls, Liesbeth List, Willem Nijholt, Winnie Sorgdrager, Rocky Tuhuteru en Hans Wijers.

English introduction